Στον αέρα βρίσκεται από τις 5 Δεκεμβρίου μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας στο Αφγανιστάν, καθώς στο χώρο-κλειδί για την πραγματοποίηση του βρέθηκαν ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί.

Πρόκειται για τη θέση Αϊνάκ, ΝΔ της Καμπούλ, έδρα ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού του Αφγανιστάν αλλά και όλου το κόσμου. Τα κοιτάσματα χαλκού της περιοχής, που υπολογίζονται σε 9 εκ. τόνους τουλάχιστον, προσέλκυσαν πρόσφατα το ενδιαφέρον της γειτονικής υπερδύναμης, Κίνας, εκπρόσωποι της οποίας έθεσαν τις βάσεις για ειδικό επενδυτικό σχέδιο, μέσω της εταιρείας MCC, το οποίο θα απέφερε στο Αφγανιστάν περίπου 400 εκ. δολάρια ετησίως.

Αφγανοί και Κινέζοι υπολόγιζαν όμως χωρίς το Βούδα, στη… χάρη του οποίου είχαν αφιερωθεί ναός, ιερές «στούπες» και κολοσσιαία αγάλματα, ορισμένα από τα οποία έχουν ηλικία 1500 ετών. Το Αφγανιστάν έχει δεσμευθεί να προστατέψει την πολιτιστική του κληρονομιά, ισλαμική και προϊσλαμική, ειδικά και μετά την καταστροφή των γιγαντιαίων αγαλμάτων του Μπαμιγιάν από τους Ταλιμπάν. Η Γαλλική Αρχαιολογική Αντιπροσωπεία στο Αφγανιστάν (DAFA) κατέθεσε ήδη μια πρώτη αναφορά όπου φαίνονται οι πιθανές θέσεις μελλοντικών ευρημάτων καθώς και παρουσιάζονται εκτιμήσεις ότι τα ευρήματα μπορούν να μετακινηθούν, ενώ αναμένεται και δεύτερη – τελική – αναφορά. Η πλήρης ανασκαφή, μελέτη και αποκατάσταση των εξαιρετικής αξίας ευρημάτων, που εντοπίστηκαν μόλις πρόσφατα, υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αφγανό Υπουργό Ορυχείων Wahidullah Shahrani, οι αποκαλύψεις θα καθυστερήσουν για λίγο την πορεία του σχεδίου αλλά είναι κάτι στο οποίο η χώρα του μπορεί να ανταπεξέλθει. Άλλοι αφγανικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί και να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ορυχείου. Όσο για τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, δεσμεύεται να σεβαστεί τα μνημεία, αν και δεν κρύβει την ανησυχία του για τη γενική καθυστέρηση του σχεδίου ανάπτυξης. Παρά την γενική απογοήτευση των τεχνοκρατών όμως, η αποκατάσταση των ευρημάτων φαίνεται ότι παραμένει πρώτη προτεραιότητα, καθώς, όπως αναφέρει ο Shahrani, «είναι κτήμα όλης της ανθρωπότητας».

Πηγή: Reuters, 5/12/10

Ζ.Ξ