«Η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει τέλος στο αδιέξοδο για τα Ελγίνεια µε µακροχρόνιο δανεισµό». Με αυτό τον τίτλο οι βρετανικοί «Times» παρουσιάζουν συνέντευξη του έλληνα υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλου Γερουλάνου, σχετικά µε το επίµαχο θέµα των Γλυπτών του Παρθενώνα, την ώρα που η Αθήνα αντιδρά, µιλώντας για παρεξήγηση και παρέχοντας διευκρινίσεις.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει το επί δεκαετίες αδιέξοδο της διελκυστίνδας µε τη Βρετανία γύρω από το θέµα των Ελγινείων παραιτούµενη από το µακρόχρονο αίτηµα της ιδιοκτησίας και ως αντάλλαγµα ζητά από το Βρετανικό Μουσείο να στείλει στην Αθήνα τα γλυπτά για µακροχρόνιο δανεισµό», γράφει ο Μάικλ Μπάινιον στους «Times».
«Σε αντάλλαγµα η Αθήνα θα προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο µια επιλογή από τα καλύτερα έργα της κλασικής τέχνης, εναλλάσσοντας την έκθεση κατά διαστήµατα», συνεχίζει το δηµοσίευµα στο οποίο επισηµαίνεται πως «η προσφορά έγινε από τον Έλληνα υπουργό Πολιτισµού Παύλο Γερουλάνο, που δήλωσε πως η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την ιδιοκτησία, αλλά για την επανένωση µε τα υπόλοιπα γλυπτά του ναού».
«Πρέπει να δοθούν ορισµένες διευκρινίσεις», είπαν στα «ΝΕΑ» άνθρωποι από το περιβάλλον του έλληνα υπουργού. «Η Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν θέτει ζήτηµα ιδιοκτησίας των Γλυπτών, ώστε τώρα να παραιτείται από αυτήν. Επεδίωκε και επιδιώκει την επιστροφή των Γλυπτών. Επιπλέον δε, ο υπουργός ουδέποτε ρωτήθηκε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε µίλησε για µακροχρόνιο δανεισµό. Αντιθέτως ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιδιώκει τη µόνιµη επιστροφή, ενώ τόνισε πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να αντιµετωπιστούν τα Γλυπτά ως ενιαίο έργο τέχνης, θέσεις που δεν αναφέρονται στο συγκεκριµένο άρθρο».

Θέση όµως παίρνει και το Βρετανικό Μουσείο στο οποίο βρίσκονται ήδη από τον 19ο αιώνα τα κλεµµένα από τον λόρδο Έλγιν γλυπτά, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε έλαβε επίσηµο αίτηµα από την Ελλάδα. «Αν ωστόσο δεχόµασταν τέτοια πρόταση, δεν συντρέχει λόγος το συµβούλιο του µουσείου να αλλάξει την ήδη εκπεφρασµένη θέση του. Τα Γλυπτά χρειάζεται να συνεχίσουν να εκτίθενται ως µέρος της παγκόσµιας συλλογής του Βρετανικού Μουσείου». ∆εν υπήρξαν επίσηµες συνοµιλίες ούτε µε τη βρετανική κυβέρνηση ούτε και µε το µουσείο, επιβεβαιώνει και ο Παύλος Γερουλάνος, που τονίζει πως οι συζητήσεις θέλει να γίνουν σε φιλικό επίπεδο και όχι «µε φωνές όπως παλιά».
«Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι στη γραµµή των τελευταίων ετών», επισηµαίνουν στελέχη του υπουργείου Πολιτισµού, το οποίο είχε ξεκινήσει δυναµικά την προσπάθεια για επαναπατρισµό το 1982 µε τη Μελίνα Μερκούρη στην πρώτη γραµµή, ενώ το 1997 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου η Ελλάδα έκανε σαφές πως δεν βάζει στο τραπέζι της διεκδίκησης το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εκείνο που τονίζει τώρα η ελληνική πλευρά, κατά το ΥΠΠΟΤ, είναι το αντάλλαγµα των περιοδικών εκθέσεων. «Άλλωστε τα βρετανικά επιχειρήµατα, ειδικά µετά τη λειτουργία του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, έχουν καταρρεύσει».

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 7/12/10