Τα twits του ρωμαϊκού στρατού κατακλύζουν το διαδίκτυο και κατακτούν τους Βρετανούς ! Απίστευτο κι όμως αληθινό, αν υποθέσουμε ότι οι Βρετανοί είναι μαθητές και οι Ρωμαίοι εικονικές προσωπικότητες, με αντιπρόσωπό τους ένα δημιούργημα της φαντασίας των ανθρώπων του Tullie House Museum, που βρίσκεται στην αγγλική πόλη Carlisle.

Πρόκειται για τμήμα ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για την κατάκτηση της βόρειας Βρετανίας (σημερινή Cumbria) από τους Ρωμαίους. Δεδομένης της δημοτικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως του Twitter στους μαθητές, ειδικοί του Μουσείου σκέφτηκαν να τα χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία της ιστορίας. Έτσι δημιούργησαν τον Marcus, 26χρονο Ρωμαίο στρατιώτη που καταγράφει τις εμπειρίες από την εκστρατεία της λεγεώνας του στην Cumbria (72/73 μ.Χ.) και τις δημοσιεύει με το όνομα “Τwittus”. Πηγή για τα «twits» του Marcus είναι οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις σχετικά με τους ρωμαίους στην ευρύτερη περιοχή του Carlisle αλλά και γραπτές πηγές της εποχής. Ακόμη και ο ίδιος ο Marcus δεν είναι εντελώς φανταστικός, καθώς το όνομά του προέρχεται από τον παραλήπτη μιας επιστολής που βρέθηκε σε ανασκαφή κοντά στο Carlisle. Μέσα λοιπόν από τις περιπέτειες του Marcus, οι μαθητές, ειδικά όσοι ζουν στην περιοχή σήμερα, μαθαίνουν όσο το δυνατόν εμπειρικά και ζωντανά τη διαδικασία μιας ρωμαϊκής εκστρατείας, τη ζωή των στρατιωτών αλλά και ιστορικές λεπτομέρειες για το μακρινό παρελθόν της περιοχής τους.

Σε μια εποχή όπου το νόημα της ιστορίας και της αρχαιολογίας κατακερματίζεται μέσα από άπειρες εξειδικεύσεις και το θεωρητικό τους υπόβαθρο κρίνεται άχρηστο ή αδιάφορο για τον μέσο άνθρωπο, η πρωτοβουλία αυτή χαρακτηρίζεται από την πρωτοπορία και τη ζωντάνια της. Η προσπάθεια είναι πρωτότυπη για τα εκπαιδευτικά δεδομένα αλλά όχι για τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook, Myspace) όπου, από πολύ νωρίς, έχουν εμφανιστεί προσωπικές σελίδες ιστορικών προσωπικοτήτων, νεκρών διασημοτήτων, ακόμη και ταριχευμένων πτωμάτων, τα οποία χρησιμεύουν ως δόλωμα για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις δραστηριότητες των μουσείων όπου φιλοξενούνται. Γεγονός είναι πάντως ότι προγράμματα όπως το Twittus, κινούμενα μακριά από τη στείρα, νεκρή γνώση, μπορεί και να αποβούν υποδειγματικά μέσα εξερεύνησης και κατανόησης του παρελθόντος.

Πηγή: The Westmorland Gazette, 9/11/2010
Ζ.Ξ.