Οι προϊστορικοί άνθρωποι των σπηλαίων είχαν καταφέρει να κατασκευάζουν μυτερά λίθινα εργαλεία (μαχαίρια και αιχμές δοράτων) όχι με απλό σφυρηλάτημα, αλλά με πολύ πιο εξεζητημένη τεχνική σταδιακής κατεργασίας, πριν από τουλάχιστον 75.000 χρόνια, δηλαδή 50.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών, γάλλων και νορβηγών ερευνητών.
Οι πρόγονοί μας εφάρμοζαν μια τεχνική «ξεφλουδίσματος» της πέτρας, που τους επέτρεπε να δίνουν το λεπτό και μυτερό σχήμα που ήθελαν στα όπλα τους, ώστε να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά για την τροφή τους, σύμφωνα με την έρευνα, υπό τον Βενσάν Μουρ του πανεπιστημίου της Τουλούζης και την Πάολα Βίλα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science».
Τα νέα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στο σπήλαιο Μπλόμπος της Ν. Αφρικής και παραπέμπουν στην Μεσολιθική Εποχή, δείχνουν ότι οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου ζέσταιναν πρώτα την πρώτη ύλη τους πριν την επεξεργαστούν. Η κατεργασία ξεκινούσε με το χτύπημα του μελλοντικού εργαλείου με άλλες σκληρές πέτρες και συνεχιζόταν με την πιο λεπτεπίλεπτη επεξεργασία του από μαλακότερα υλικά, όπως ξύλα ή οστά, ώστε σιγά-σιγά να λειανθούν και να γίνουν μυτερές οι άκρες της πέτρας-εργαλείου.

Πηγή: kathimerini.gr, με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29/10/10