Το Ισραήλ απέρριψε συλλήβδην μία σειρά από αποφάσεις που έλαβε η Ουνέσκο σχετικά με  ιστορικές τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης, κατηγορώντας την ταυτοχρόνως γιά «αποφάσεις ληφθείσες με κίνητρα πολιτικά». Πρόκειται για πέντε αποφάσεις  που αφορούν τόπους ιερούς τόσο γιά τους Μουσουλμάνους όσο και γιά τους Εβραίους τις οποίες υιοθέτησε στη διάρκεια της διετούς συνόδου του το εκτελεστικό όργανο της «Ουνέσκο»  την βδομάδα που προηγήθηκε, μετά από πρόταση αραβικών κρατών-μελών.  

Γιά έναν από αυτούς τους ιερούς τόπους, που είναι νοτίως της Βηθλεέμ, ο τάφος της βιβλικής Ραχήλ, και είναι ιερός συγχρόνως γιά τους Μουσουλμάνους και γιά τους Εβραίους, το Ισραήλ ενήγαγε την Ουνέσκο γιά «κίνητρα πολιτικά» στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασής της. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη με 44 ψήφους υπερ, μιάς κατά, αλλά και 12 αποχών.

«Κάθε ισραηλινή μονομερής ενέργεια στην ιστορική αυτή τοποθεσία, που ανήκει σε Παλαιστινιακά εδάφη, θα κριθεί ως παραβίαση του διεθνούς νόμου», τονίστηκε με την ευκαιρία αυτήν από την Ουνέσκο.

Την οργή του αραβικού κόσμου προκάλεσε νωρίτερα φέτος η απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, να περιλάβει στην «ισραηλινή πολιτιστική κληρονομιά» μία σειρά ιστορικών τοποθεσιών μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη και να κάνει και μία μνεία γιά «εργασίες αναπαλαίωσής τους». «Ο τάφος της Ραχήλ» ήταν η πρώτη ιστορική τοποθεσία στον ισραηλινό επίσημο κατάλογο, που προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατιωτικός ραδιοσταθμός μετέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου των Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «από πολιτικής σκοπιάς οι εν λόγω αποφάσεις της Ουνέσκο απογοητεύουν βαθειά» (…) «ενώ ανατρέπουν και παρακάμπτουν ταυτοχρόνως την αποστολή», που έχει θέσει να εξυπηρετήσει η Ουνέσκο. «Γέμουν πολιτικής προκατάληψης αυτές οι ‘ντροπιαστικές’ αποφάσεις της Ουνέσκο», συμπλήρωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, το εκτελεστικό όργανο της Ουνέσκο εξέφρασε «βαθειά ανησυχία», επειδή «στο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ συνεχίζει τις αρχαιολογικές εργασίες».

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29/10/10