Επιστρέφει στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας ύστερα από πέντε χρόνια απουσίας και µε τρία χρόνια καθυστέρηση από την αρχικώς προγραµµατιζόµενη επαναλειτουργία του, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Ο λόγος για το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, που άνοιξε πλέον τις πόρτες του για το κοινό -αν και έχασε την τουριστική περίοδο- µε διπλάσιο χώρο, ύστερα από την επέκτασή του κατά 200 τ.µ. σε σχέδια Παύλου Καλλιγά χάρη στην αγορά του όµορου στο υπάρχον µουσείο οικοπέδου – δωρεά της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Οι 6.175 αρχαιότητες και έργα τέχνης (1.248 επιπλέον από όσα εξετίθεντο) γράφουν ιστορία σχεδόν 5.000 χρόνων: από αγγεία και ειδώλια έως όπλα και κοσµήµατα _ που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα ρωµαϊκά χρόνια (3000 π.Χ.- 3ος µ.Χ.), ενώ στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μιχαλέα (το οποίο κτίστηκε το 1884, αγοράστηκε και αναστηλώθηκε από το ελληνικό κράτος στη δεκαετία 1960-70 και στέγαζε τη συλλογή Κανελλοπούλου από το 1976 µέχρι τώρα) παρουσιάζονται από ταφικά πορτρέτα Φαγιούµ και χρυσά κοσµήµατα βυζαντινών χρόνων (6ος – 11ος µ.Χ. αιώνας), έως κοσµήµατα λαϊκής τέχνης του 19ου αιώνα.

Το µουσείο πλέον διαθέτει νέα είσοδο επί της οδού Θεωρίας, στη βόρεια πλευρά του Ιερού Βράχου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και καφέ στην ταράτσα µε θέα την Ακρόπολη. Η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του οφείλεται σε νοµικές διαδικασίες που απαιτούνταν κατά τη µετατροπή του από υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισµού σε Νοµικό Πρόσωπο Δηµοσίου Δικαίου, ώστε να έχει διοικητική ανεξαρτησία και για να υπάρχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων του επταµελούς Διοικητικού Συµβουλίου του µε τετραετή θητεία, ενώ τόσο το νέο του κτίριο όσο και το σύνολο της συλλογής παραχωρείται χωρίς αντάλλαγµα στο Ελληνικό Δηµόσιο (µέχρι σήµερα είχαν δωρηθεί µόνο τα έργα που εξετίθεντο στο µουσείο).

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 2/11/10