Με το ανάστημά της να κορυφώνεται κλιμακωτά για να φτάσει τα 65 μέτρα, η πυραμίδα του Ήλιου δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο του Τεοτιχουακάν, στο Μεξικό. Εκατό όμως χρόνια μετά την κήρυξη της θέσης σε αρχαιολογικό χώρο και την εκτεταμένη έρευνα, βασικά χαρακτηριστικά της πυραμίδας, μεταξύ των οποίων ο λαός που την κατασκεύασε και η ιδεολογική σημασία της, μας είναι άγνωστα. Τα παραπάνω αποτέλεσαν το προοίμιο της ομιλίας του M.A. Ruben Cabrera Castro, ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΙΝΑΗ), ο οποίος προσπάθησε να διαλευκάνει το μυστήριο της πυραμίδας στα πλαίσια πρόσφατου συνεδρίου του Κέντρου Σπουδών Τεοτιχουακάν.

Καθώς ο λαός που έκτισε την πυραμίδα – και ολόκληρο τον χώρο – μας είναι άγνωστος, ο Castro βασίστηκε σε κοινούς ιδεολογικούς τόπους για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς για να ερμηνεύσει το μνημείο ως συμβολικό ενεργειακό κέντρο. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα altepetl (όρος ύδατος) έναν δηλαδή συμβολικό λόφο από τον οποίο πήγαζε νερό, σημαντικό ζωογόνο στοιχείο – να σημειωθεί ότι οι προκολομβιανοί λαοί έβλεπαν στα βουνά τις πηγές του νερού. Με βάση αυτά ο επιστήμονας υπέθεσε ότι η πυραμίδα του Ήλιου σχετίζεται και με το επέκεινα, απ’ όπου προέρχεται η ζωή και όπου οι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι σπουδαίες προσωπικότητες, πηγαίνουν μετά το θάνατο. Με τα παραπάνω συγκλίνει και η ερμηνεία της σήραγγας που βρίσκεται κάτω από την πυραμίδα. Τέσσερις αψίδες που βρίσκονται στο τέρμα του σπηλαιώδους χώρου αναπαράγουν το σύμβολο του Τεοτιχουακάν, ένα τετράφυλλο άνθος που δηλώνει με τη σειρά του τις γεωγραφικές συντεταγμένες που διέπουν το Τεοτιχουακάν αλλά και -συμβολικά – το σύμπαν. Το σύμβολο ανάγεται στον αρχαίο προκολομβιανό λαό των Ολμέκων και συνδυάζεται εδώ με μια πεποίθηση των πολιτισμών Tolteca-Chichimeca, οι οποίοι το αναπαριστούν με κοιλότητες. Η σήραγγα ίσως και να μας οδηγεί και στην ταυτότητα των ανθρώπων του Τεοτιχουακάν, καθώς σχετίζεται με αναπαράσταση του Chicomostoc, κοιτίδας των φυλών Nahua που κατοίκησαν το κεντρικό Μεξικό. Αυτό όμως που είναι σίγουρο από την έρευνα της σήραγγας είναι η παρουσία στο χώρο των φυλών Tolteca και Mexica, οι οποίες άφησαν υλικά κατάλοιπα όταν λεηλάτησαν το εγκαταλελειμμένο Τεοτιχουακάν.

Φυσικά ο Castro δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε περαιτέρω στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έρευνα. Από αυτά, ίχνη γραφής που φαίνεται ότι διέθεταν οι άνθρωποι του Τεοτιχουακάν, αναλύονται ακόμη ενώ η πρόσφατη έρευνα του αρχαιολόγου Jaime Delgado, ο οποίος έθεσε σε κατοίκους της περιοχής και σε επιστήμονες την ερώτηση «Τι σημαίνει για σας η πυραμίδα του Ήλιου;», έδειξε, μέσω των απαντήσεων, γενικεύσεις και ακαδημαϊκές υποθέσεις.

Πηγή: Art Daily Org, 11/10/10

Ζ.Ξ.