Μέχρι πριν από δύο χρόνια, οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασε στο όριό της μετά τον αποδεκατισμό τριών ρωμαϊκών λεγεώνων από τους Γερμανούς στον Τευτοβούργιο Δρυμό το 9 μ.Χ. Τη θεωρία ότι η Βόρεια Γερμανία έμεινε απροσπέλαστη από τους Ρωμαίους έρχονται να αλλάξουν τα πρόσφατα ευρήματα στο λόφο Χάρτσχορν, κοντά στην πόλη Κάλεφελντ.  Εκεί, οι κρατικές αρχαιολογικές αρχές της Γερμανίας σήμαναν, αρχικά με ανιχνευτές μετάλλων, ένα αρχαίο πεδίο μάχης, έκτασης 500 μ. Χ 1.800 μ., όπου οι Ρωμαίοι είχαν νικήσει τις τοπικές φυλές το 235 μ.Χ.

Οι ανασκαφές του περασμένου καλοκαιριού στο χώρο έφεραν στο φως απομεινάρια μιας νικηφόρας για τους Ρωμαίους μάχης: 1.800 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων βλήματα από καταπέλτη, πασσάλους σκηνών, τμήματα από ρόδες αμαξών, μια θήκη όπλων, τον σκελετό ενός αλόγου και καρφιά από ρωμαϊκά σανδάλια. Τα καρφιά αυτά ήταν τα ίχνη της πορείας του στρατού προς το λόφο, αλλά και της συνέχειάς της – προφανώς μετά από νίκη στη μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί. Ίχνη των Γερμανών αποτελούν μόνο αιχμές δοράτων και ακοντίων. Εννέα νομίσματα, ένα από τα οποία ήταν κατασκευασμένο το 228 μ.Χ. και η ραδιοχρονολόγηση των οστών του αλόγου συνηγορούν ότι η δραστηριότητα των Ρωμαίων στο χώρο συνδέεται με τις ενέργειες του αυτοκράτορα-στρατηγού Μαξιμίνου του Θρακός στη Γερμανία, που αναφέρει ο ιστορικός Ηρωδιανός. Η αξιολόγηση του χώρου – κοντά σε αρχαία οδό που ένωνε το Βορρά με το Νότο της Γερμανίας – δείχνει ότι ο λόφος Χάρτσχορν βρισκόταν στο φυσικό δρομολόγιο που θα ακολουθούσε ο Μαξιμίνος προς την επιστροφή στην έδρα του στο Μάινζ, μετά από πορεία 12 ημερών. Μέχρι τώρα η επικράτηση του Μαξιμίνου σε όλη τη Γερμανία θεωρούνταν λογοτεχνική υπερβολή. Τώρα αποτελεί πιστοποιημένη πραγματικότητα.

Για την ιστορία, η πορεία του Μαξιμίνου μπορεί να ήταν νικηφόρα αλλά όχι για πολύ. Ο στρατηγός που τιθάσευσε τους Γερμανούς έζησε για τρία χρόνια, προτού δολοφονηθεί από τους ίδιους τους άνδρες του κατά την επιστροφή του στη Ρώμη.

Πηγή: M&C News, 15/09/10