Ολοένα αυξάνονται οι πληροφορίες μας για τη ζωή των  Ευρωπαίων της Χαλκολιθικής Εποχής από τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ανθρώπου των Πάγων, γνωστού και ως Ότζι καθώς ολοκληρώθηκεν οι εργασίες των επιστημόνων πάνω στην ανασύνθεση του γονιδιώματός του. Μετά από τρίμηνη εργασία, η επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Bolzano της Ιταλίας (EURAC) ανακοίνωσε ότι κατέχει τον πλήρη γονιδιακό χάρτη του ανθρώπου που έζησε πριν από 5300 χρόνια για να βρεθεί φυσικά μουμιοποιημένος μέσα σε παγετώνα το 1991.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Albert Zink,η ολοκλήρωση της σύνθεσης του γονιδιώματος πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία του ίδιου του Zink με ένα μέλος του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας καθώς και με τον Andreas Keller της βιοτεχνολογικής εταιρείας Febit. Οι επιστήμονες είναι μάλιστα έτοιμοι να απαντήσουν σε απλά και σύνθετα ερωτήματα που θέτει η παρουσία του Ότζι όπως ποιο ήταν το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του αλλά και το αν υπάρχουν ζωντανοί συγγενείς του!

Η αναζήτηση συγγενών ενός πτώματος 5300 ετών φαίνεται αρχικά κάτι το ανήκουστο. Καθώς όμως το γονιδίωμα είναι δυναμικά αθάνατο, είναι πολύ πιθανός ο εντοπισμός ατόμων που μοιράζονται γονιδιακά χαρακτηριστικά με την προϊστορική μούμια των Άλπεων. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατόν να αναζητηθούν ζώντες απόγονοι του Ότζι μέσω του μιτοχονδριακού DNA του, ενός τμήματος του όλου γονιδιώματός του, που προέρχεται από τη μητέρα του. Η έρευνα δεν έφερε αποτελέσματα, και οι επιστήμονες εικάζουν ότι το γένος που σχηματίζουν οι θηλυκές απόγονοι του Ότζι έχει χαθεί. Δεν απογοητεύονται όμως.
«Δεν έχουν εξεταστεί όλοι οι άνθρωποι» αναφέρει ο Zink σχετικά με τις συγκρίσεις του γονιδιώματος του Ότζι με σύγχρονο μιτοχονδριακό DNA που είναι στη διάθεση των επιστημόνων και προέρχεται από ανθρώπους των Άλπεων. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το γονιδίωμα που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων του Ότζι, και που είναι πολύ περισσότερο λεπτομερειακό από το μιτοχονδριακό, δεν έχει χαρτογραφηθεί ακόμη αλλά αυτό πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα. Το γεγονός ότι θα είναι διαθέσιμο για συγκρίσεις το σύνολο του σύγχρονου γονιδιώματος που κατέχει το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γενετικής του EURAC, χαροποιεί ακόμη περισσότερο τον Zink που ελπίζει να αποκαλύψει αν τελικά οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι κουβαλούν μέσα τους κάτι από εκείνον τον προϊστορικό κυνηγό που πέθανε στις Άλπεις πριν από 5300 χρόνια.

Πηγή: Livescience, 05/08/10
Z.Ξ.