Μια ξεχωριστή διοργάνωση ξεκινά στο Λούβρο στις 16 Ιουλίου. Πρόκειται για την έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας: αρχαιολογικοί θησαυροί από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», που υπόσχεται να φέρει το γαλλικό κοινό σε επαφή με αντικείμενα μάρτυρες των άγνωστων πολιτισμικών μορφωμάτων που άνθισαν στο έδαφος του μεγάλου αυτού κράτους της Αραβικής Χερσονήσου. Τριακόσια αντικείμενα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ποτέ αφήσει τη χώρα προέλευσής τους, θα εκτίθενται για πάνω από 2 μήνες στους χώρους του γαλλικού μουσείου εκπροσωπώντας μια πολιτισμική πορεία που ξεκίνησε από τη νεολιθική περίοδο και κατέληξε, μετά και από την επικράτηση του Ισλάμ τον 7ο αι., στη σημερινή πρωτοκαθεδρία του αραβικού πολιτισμού σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Τέχνεργα όπως νεολιθικές επιτύμβιες στήλες, κολοσσιαία βασιλικά αγάλματα και κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους λίθους υποδηλώνουν την άνθιση της περιοχής πολύ πριν τον Μωάμεθ. Μαζί και με τις φωτογραφίες διαφόρων περιοχών της Σαουδικής Αραβίας το κοινό καλείται να εξερευνήσει το προϊσλαμικό παρελθόν, όπου ισχυρά κρατίδια  αναπτύχθηκαν με κέντρα διάφορες οάσεις. Αξιοποιώντας την πρόσβαση στη θάλασσα και τη δυνατότητα χρήσης των οάσεων ως εμπορικών σταθμών, τα βασίλεια αυτά ήταν σταθμοί στο διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ Αφρικής, Μεσογείου, Μεσοποταμίας και Ινδικού Ωκεανού. Οι επαφές αυτές συντέλεσαν στην ανάπτυξη ιδιόμορφων γνωρισμάτων στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης πραγματεύεται την αλλαγή της περιοχής με την έλευση του Ισλάμ. Εδώ, οι «Δρόμοι της Αραβίας» παύουν να είναι πλέον μόνο εμπορικοί, καθώς πλήθος προσκυνητών κατευθύνονται προς τους ιερούς τόπους όπου έδρασε ο Προφήτης. Η τέχνη που αναπτύσσεται σε πόλεις-σταθμούς επάνω στα νέα αυτά μονοπάτια χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση της θρησκευτικότητας ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει το εκλεπτυσμένο γούστο των ηγεμόνων. Παράλληλα, τονίζεται η μεγάλη σημασία της λογοτεχνίας και των ποικίλλων χρήσεων της γραφής.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή, ειδικά για την έμπρακτη συμμετοχή φορέων από την ίδια τη Σαουδική Αραβία, όπου μέχρι σήμερα η αρχαιολογία, ειδικά η προϊσλαμική, απασχολούσε ελάχιστα την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το κοινό μπορεί να περιπλανηθεί στους «Δρόμους της Αραβίας» μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Σύνταξη, με πληροφορίες από τον ιστότοπο του Λούβρου, 3/06/10

Ζ.Ξ.