Ονομάζεται «Anthora», είναι κατασκευασμένο από χαρτί σε γαλανούς και λευκούς τόνους και εξυπηρετεί τους Αμερικανούς από τα μέσα του 1960. Έτσι τουλάχιστον δηλώνεται με ελληνίζοντα αρχαιοπρεπή γράμματα στο εξωτερικό του, το οποίο κοσμείται επίσης με μαιάνδρους και με την απεικόνιση μιας αρχαιοελληνικής υδρίας.

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές σχέδιο χάρτινου κυπέλλου των ΗΠΑ, γνωστό και στο ελληνικό κοινό από τη σειρά «Νόμος και Τάξη» όπου οι πρωταγωνιστές απολαμβάνουν σ’ αυτό το καφεδάκι τους. Πώς όμως έφτασε να έχει τέτοια απήχηση ένα κακόγουστο, στα όρια του αστείου, σχέδιο, που παραπέμπει σε διακοσμητικό σκηνικού από την ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά»;
Το δημοφιλές κύπελλο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανοεβραίο επιζώντα του Άουσβιτς Leslie Buck, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, με όραμα μια καλύτερη ζωή. Ως επιχειρηματίας, συνεργάτης της εταιρείας Sherri Cup και με στόχο την αμερικανική αγορά της δεκαετίας του ’60, η οποία έσφυζε από εστιατόρια Ελλήνων μεταναστών, ο Buck εστίασε στην νοσταλγία των Ελλήνων για την πατρίδα τους αλλά και στο χαρακτήρα των επιχειρήσεών τους και προώθησε ένα σχέδιο με έμπνευση την αρχαία Ελλάδα. Η διαίσθησή του ήταν σωστή καθώς το «Anthora» έκανε τεράστιες πωλήσεις και καθιερώθηκε ως το πλέον τυπικό κύπελλο ζεστών ποτών των ΗΠΑ, και ως σημαντικό παράδειγμα της αμερικανικής ποπ κουλτούρας. Όσο για τον Buck, αν και δεν εισέπραξε τίποτα με βάση τα δικαιώματα του σχεδίου, έζησε πλουσιοπάροχα και πέθανε πριν από ένα μήνα σε ηλικία 87 ετών.

Σήμερα το «Anthora» έχει εν μέρει υποσκελιστεί καθώς και τα μικρά ανεξάρτητα εστιατόρια όπου εμφανιζόταν δίνουν τη θέση τους στις πολυεθνικές αλυσίδες καφεστιατορίων. Πάντα όμως παραμένει σύμβολο μιας Αμερικής που χάνεται αλλά και μιας άλλης εποχής γεμάτης ελπίδα για το μέλλον.

Πηγή: Athens News, 21/05/10

Ζ.Ξ.