Από το 1981, το ίδρυμα Prince of Asturias Foundation, που δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, χορηγεί βραβεία σε άτομα και ομάδες που δραστηριοποιούνται πρωτοποριακά στις κοινωνικές επιστήμες και την τέχνη έτσι ώστε να συμβάλλουν θετικά στην πρόοδο προς όφελος της ανθρωπότητας. Φέτος, η επιτροπή βράβευσης επέλεξε να τιμήσει μεταξύ άλλων επιστημόνων και καλλιτεχνών και μια αρχαιολογική ομάδα: τους Κινέζους ανασκαφείς και ερευνητές που εργάζονται στη θέση του μαυσωλείου του Πρώτου Αυτοκράτορα στο Σιάν, και που έχουν φέρει στο φως μεταξύ άλλων τον περίφημο Πήλινο Στρατό.

Οι αρχαιολόγοι δραστηριοποιούνται στο Σιάν από το 1974 οπότε και ήρθε στο φως η πρώτη τάφρος πήλινων στρατιωτών, για να συνεχίσουν μέχρι και σήμερα. Στο διάστημα αυτό έχουν αποκαλυφθεί άλλες δύο τάφροι με στρατιώτες, ενώ έχει ανιχνευθεί – χωρίς να έχει ανασκαφεί – μεγάλος υπόγειος θάλαμος στο εσωτερικό του τύμβου του αυτοκράτορα, ο οποίος διαθέτει αποστραγγιστικό δίκτυο, με αποτέλεσμα την πιθανότητα να σώζεται σε καλή κατάσταση. Η θέση είναι στη διάθεση του κοινού από το 1979 και από τότε υπολογίζεται ότι την έχουν επισκεφτεί συνολικά 60 εκ. άτομα. Το μέλλον λοιπόν διαγράφεται λαμπρό για τον χώρο, με την προϋπόθεση να διατεθούν κονδύλια ικανά να στηρίξουν τη σωστή και εκτενή έρευνά του. Με βάση λοιπόν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της θέσης, οι ανασκαφείς του Πήλινου Στρατού κρίθηκαν άξιοι του βραβείου Prince of Asturias for Social Sciences, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ

H  αρχαιολογική ομάδα από την Κίνα υπερτέρησε 23 υποψηφίων  – ατόμων και ομάδων  – από την Αλγερία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Εκουαδόρ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ιράν, το Μαρόκο, τη Νορβηγία, το Περού, την Πολωνία, την Ταϊλάνδη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ίδια την Ισπανία. Το βραβείο θα απονεμηθεί επίσημα στους Κινέζους νικητές αλλά και σε άλλους εκπροσώπους των τεχνών το φθινόπωρο σε ειδική τελετή στο Οβιέδο της Ισπανίας.

Πηγή: artdaily.org, 20/05/10

Ζ.Ξ.