Ένα πραγματικό πανηγύρι με θαυματοποιούς, κλόουν, παιχνίδια και δραστηριότητες στήνεται κάθε χρόνο στο Cambridge, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Το πανηγύρι αυτό όμως είναι πολύ διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Κι αυτό γιατί είναι αφιερωμένο στην επιστήμη!

Κάτω από την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Cambridge και με θεματική που απορρέει από επιστήμες όπως η φυσική, η χημεία, η ανθρωπολογία αλλά και η αρχαιολογία, οργανώνεται το Cambridge Science Festival. Eδώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να συμμετάσχουν σε πλήθος δραστηριότητες όπου με απλό και διασκεδαστικό τρόπο φαίνονται οι συνέπειες μιας χημικής αντίδρασης ή της χρήσης laser σε καθημερινά αντικείμενα, η λειτουργία του μυαλού, και διάφορες αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές μέθοδοι. Μέχρι σήμερα, η διοργάνωση έχει χαρακτηριστεί ως ένας πρωτότυπος όσο και αξιόλογος τρόπος διάδοσης των επιστημονικών ανακαλύψεων μέσω της εκλαΐκευσης, στο σημείο να έχει αποτελέσει προπομπό και μιας δεύτερης παρόμοιας διοργάνωσης στο Cambridge, του Festival of Ideas, που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο.
Πάντως, οι επιδείξεις του Cambridge Science Festival είναι πλήρως αποδεκτές και τεκμηριωμένες επιστημονικά αλλά απλές και πολύ δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά.

Με διάρκεια από τις 8 μέχρι τις 21 Μαρτίου, το “φεστιβάλ της επιστήμης” κορυφώνεται στις 13 και στις 20 του μηνός, δύο μέρες αφιερωμένες στην οικογένεια.

Πηγή: ΒΒC, 2/03/10

Z.Ξ.