Από τους συγγραφείς Ορχάν Παμούκ, Ισμαήλ Κανταρέ, Τζον Μπάνβιλ μέχρι τη γλωσσολόγο- ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ μέχρι τον μαθηματικό Μάρκους ντι Σατόι, διεθνείς προσωπικότητες κυρίως της διανόησης θα εμφανιστούν φέτος στο Μegaron Ρlus. Ένα πρόγραμμα που στα πέντε χρόνια του έχει φιλοξενήσει 204 εκδηλώσεις και 188 προσωπικότητες από 23 χώρες, μεταξύ των άλλων και οκτώ νομπελίστες, τέσσερις κατόχους αρχιτεκτονικού βραβείου Ρritzker, δύο μαθηματικού βραβείου Fields Μedal και δύο λογοτεχνικού Βooker. Με 250.000 θεατές, από τους οποίους οι 35.000 μαθητές.

Ο φετινός έκτος χρόνος, με Μέγα Χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, δίνει έμφαση σε πολιτικά και οικονομικά θέματα, αλλά και στην τέχνη και τη φιλοσοφία, προκειμένου μέσω συμποσίων και διαλέξεων να αποτυπώσει προβληματισμούς για κρίσιμα θέματα της εποχής μας.

Μάλιστα ενδέχεται να δούμε και άλλες μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, καθώς ο Ζαν Μαρί Κολομπανί, που επιμελείται ειδικού κύκλου συζητήσεων, βρίσκεται σε επαφή με τους Ρομάνο Πρόντι (τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Ξαβιέ Μπερτράν (γενικός γραμματέας του γαλλικού κόμματος UΜΡ) και Ανρί Γκενό (σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί). Ενώ και η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαρόνη Κάθριν Άστον έχει κατ΄ αρχάς αποδεχθεί πρόσκληση να μιλήσει στο Μegaron Ρlus.

«Δεν υπάρχει πια η φυσική παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη, μιας προσωπικότητας που πάντοτε επέλεγε την πρόοδο από τη συντήρηση και συνέδεσε το όραμα με την πράξη», είπε ο Γιάννης Μάνος, ψυχή έως τώρα του προγράμματος Μegaron Ρlus και νέος πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. «Από τον θεσμό Χρήστο Λαμπράκη θα πρέπει τώρα να λειτουργήσουμε με θεσμικές διαδικασίες», είπε και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως καλυμμένο χορηγικά, αλλά και ότι μελετώνται χορηγικά συστήματα σε μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς όπως η Μetropolitan Οpera, η Σκάλα του Μιλάνου, το Centre Ρompidou, το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης.

Την αναγγελία του νέου προγράμματος παρακολούθησαν οι τέως πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και- μεταξύ άλλων- οι Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Σιούφας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Χρήστος Παπουτσής, Νίκος Σηφουνάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Γκαργκάνας, Βασίλης Ράπανος.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Πιμπλής, 18/2/10