Με επισημότητα αλλά και αισθήματα συγκίνησης για τον ελληνισμό της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε η τελετή μετονομασίας σε οδό «Κ. Καβάφη», του δρόμου όπου έζησε ο μεγάλος αλεξανδρινός ποιητής, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησαν από κοινού ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’, του επιτετραμμένου της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο Δημήτριου Ζεβελάκη, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Γιώργου Διακοφωτάκη και του προέδρου της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Γιάννη Σιόκα.
Προηγήθηκε η θερμή υποδοχή του δημάρχου Αθηναίων στο κυβερνείο της πόλης, όπου με τον Κυβερνήτη υπέγραψαν τα σχετικά πρωτόκολλα της μετονομασίας της οδού.
Ευχαριστώντας τον κ. Λαμπίμπ, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή του κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας τιμά το έργο του μεγάλου ποιητή αλλά και του Ελληνισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το γεγονός αυτό ικανοποιεί τους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αποτελεί απόδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Από την πλευρά του, θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με την Ελλάδα, ο κ. Λαμπίμπ κάλεσε την Αθήνα να συμμετάσχει επίσημα στις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο στην Αλεξάνδρεια, η οποία θα αποτελέσει για ένα χρόνο «Τουριστική Πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου».
Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Μουσείο Καβάφη, όπου διαβάστηκαν τρία ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή στα ελληνικά και τρία στα αραβικά, ενώ ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης ξενάγησε τους επισήμους και τόνισε ότι ξεκινούν εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, στις οποίες ο κυβερνήτης της πόλης εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει επίσημα και η Αίγυπτος, καθώς θα περιλαμβάνουν και σύγχρονους Αιγύπτιους ποιητές.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το νέο όνομα της οδού, παρουσία της αντιδημάρχου Σοφίας Μυτιληναίου- ασκαλάκη, της δημοτικής συμβούλου Ζωής Βαλάση και του πρώην διευθυντή του ΕΙΠ Αλεξανδρείας Βασίλη Φιλιππάτου.

Πηγή: Το Βήμα, 10/2/10