Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά που εργάζεται στο αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο του Vagnari της Ιταλίας ανακοίνωσε σε πρόσφατη παρουσίαση στο Toronto τον εντοπισμό ατόμου με ανατολικoασιατικά χαρακτηριστικά σε τάφο του 1ου – 2ου αι. μ.Χ.

Η ομάδα, με επικεφαλής την καθ. Tracy Prowse, ασχολείται την εξέταση του DNA και των ισοτόπων οξυγόνου σε σκελετικά κατάλοιπα από το νεκροταφείο της αρχαίας αυτοκρατορικής ιδιοκτησίας που υπήρχε στο Vagnari, και όπου γινόταν κατασκευή και επεξεργασία σιδήρου και υφασμάτων.
Οι σχετικές εξετάσεις στους 70 σκελετούς που έχουν έρθει στο φως στο Vagnari, έχουν δείξει ότι το 80% από εκείνους είχαν γεννηθεί μέσα ή κοντά στην αγροικία. Η έκπληξη ήρθε όμως όταν ένας μερικώς σωζόμενος σκελετός που ανήκε σε άνδρα έφερε ανατολικοασιατικά κληρονομικά στοιχεία από την πλευρά της μητέρας του, πράγμα πρωτοφανές για τα αρχαιολογικά δεδομένα της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που οστά Ασιάτη αποκαλύπτονται στο αρχαιολογικό πλαίσιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

To πρωτοφανές αποτέλεσμα προέκυψε από την ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA που βρέθηκε στα οστά, και το οποίο κληρονομείται από τη μητέρα. Αντίθετα, τα ευρήματα από την ανάλυση αυτή δεν είναι σε θέση να δώσουν πληροφορίες για τον πατέρα του ατόμου αυτού, ή για την ακριβή περιοχή απ’ όπου προήλθε η μητέρα. Αίνιγμα λοιπόν παραμένει το πώς αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε στη Ρώμη. Οι πιθανότητες κυμαίνονται από εκείνη της μετανάστευσης μέχρι τη γέννηση σε ρωμαϊκό έδαφος από ξένους. Στην περίπτωση αυτή, μακρινοί πρόγονοι, όπως η γιαγιά του νεκρού, θα μπορούσαν να είχαν ταξιδέψει πρώτοι στη Δύση.
Με ποια αφορμή όμως;

Η συμμετοχή σε εμπορικό καραβάνι που διέσχιζε το Δρόμο του Μεταξιού θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση, αν δεν υπήρχε η πληροφορία ότι το εμπόριο στην 8.000 χλμ. διαδρομή λειτουργούσε διαμετακομιστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δρα Raoul McLaughlin, του Queens University στο Belfast της Ιρλανδίας, οι Ρωμαίοι γνώριζαν για την Άπω Ανατολή μόνο μέσα από θρύλους και φαίνεται να αγνοούσαν ότι πέρα από την Περσία και την Ινδία υπήρχε μια αυτοκρατορία εφάμιλλου, ίσως και μεγαλύτερου, κύρους από τη δική τους. Μόνη πληροφορία επαφών είναι η αναφορές για τους Seres, λαό που από ορισμένους ερευνητές σχετίζεται με τους Han της Κίνας. Κατά τον Πλίνιο οι Seres ασχολούνταν με το εμπόριο του μεταξιού και κατά τον Φλώρο είχαν στείλει και πρεσβευτές στη Ρώμη.

Ο νεκρός του Vagnari, σίγουρα δεν θα μπορούσε να ήταν πρεσβευτής. Αυτά που σίγουρα ξέρουμε γι αυτόν είναι η ταπεινή του ύπαρξη, που προκύπτει από τα φτωχικά κτερίσματα του τάφου του – ένα μοναδικό αγγείο, από το οποίο χρονολογήθηκε και η ταφή – αλλά και την επικάλυψη του τάφου του με μια άλλη, πιο πλούσια ταφή. Έτσι, ο ξεχασμένος άνδρας ήταν μάλλον σκλάβος στο Vagnari, καθώς η ύπαρξη σκλάβων-εργατών στην αυτοκρατορική ιδιοκτησία επιβεβαιώνεται από επιγραφικές μαρτυρίες που βρέθηκαν εκεί. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η εύρεση του τάφου του αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά για την ιστορία των επαφών της ανατολικής Ασίας με τη Δύση.

Πηγή: Independent, 26/01/10

Ζ.Ξ.