Αραβοϊσραηλινός καταστηματάρχης έχει εμπλακεί σε διένεξη με την Κοπτική εκκλησία γύρω από αρχαίο κελάρι της Ιερουσαλήμ, σε υπόθεση που εμπλέκει τον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης και μουσουλμάνο στρατηγό του 12ου αιώνα. Δικηγόροι των δύο πλευρών αναμένουν από ημέρα σε ημέρα την απόφαση των αρχών για το εάν το διαφιλονικούμενο κελάρι, που συνορεύει με τον Πανάγιο Τάφο, είναι ιερός τόπος ή όχι και εάν οι Αιγύπτιοι Κόπτες Χριστιανοί ή οι Ισραηλινοί μουσουλμάνοι μπορούν να διεκδικήσουν την κυριότητά του. Η δικαστική μάχη γύρω από το λαξευτό κελάρι διαρκεί τώρα 14 χρόνια, ενώ η εξέλιξή της θυμίζει την ιστορία της ίδιας της Ιερής Πόλης, με αναρίθμητες εκπλήξεις και μεταστροφές.
Ο γενικός γραμματέας του Κοπτικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ Αντώνιος αλ Ορσαλέμε, επιμένει ότι το κελάρι αποτελεί ιερό τόπο, καθώς ανήκε κάποτε στο Ναό του Παναγίου Τάφου. Το μεγάλο κελάρι, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ιερέα, ήταν κάποτε χώρος λατρείας, αν και ουδείς γνωρίζει πότε χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιος για τελευταία φορά. Ο Ναός χτίσθηκε τον 4ο αιώνα, ενώ η καταστροφή της τον 11ο αιώνα στάθηκε αφορμή για την Πρώτη Σταυροφορία. Ο Ναός ανακατασκευάσθηκε το 1048, ύστερα από συμφωνία μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των μουσουλμάνων κατακτητών των Αγίων Τόπων. Με τις εκτιμήσεις του πατέρα Αντωνίου διαφωνεί, όμως, ο συνήγορος του μουσουλμάνου καταστηματάρχη. «Για 800 χρόνια, το κελάρι αυτό χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συλλογής απορριμάτων», λέει ο Ρόιβεν Γεχοσουά, που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Χαζάμ Χιρμπαουί. Ο κ. Γεχοσουά επισημαίνει επίσημο έγγραφο του 1921, που περιγράφει το κελάρι ως «αηδιαστικό» και γεμάτο σκουπίδια. «Αυτό ονομάζουν ιερό τόπο;» αναρωτιέται ο κ. Γεχοσουά.
Ο ιστοριοδίφης Ισραηλινός δικηγόρος βασίζει τα επιχειρήματά του σε πληθώρα αρχαίων εγγράφων, όπως ένα που δείχνει ότι ο Σαλαντίν, ο στρατηγός του 12ου αιώνα που νίκησε τους Σταυροφόρους, εξέδωσε γραπτή διαταγή,που έδινε τον έλεγχο της περιοχής όπου βρίσκεται το κελάρι σε μουσουλμάνους. Σε αυτό, ο πατέρας Αντώνιος αντιτείνει: «Όλη η περιοχή ανήκε στον Πανάγιο Τάφο. Ο Σαλαντίν διέταξε τη συρρίκνωση του Ναού και τον περικύκλωσε με μουσουλμανικές ιδιοκτησίες, σε μία προσπάθεια να περιορίσει για πάντα την αίγλη του». Η διένεξη ξέσπασε το 1996, όταν ο Χαζάμ Χιρμπαουί πήγε στο κελάρι για να μαζέψει πέτρες. Εκεί, βρήκε δέκα Κόπτες ιερείς που καθάριζαν το χώρο. «Τους πέταξα έξω με τις κλωτσιές», λέει ο κ. Χιρμπαουί. Οι διαμαρτυρίες του Χιρμπαουί προκάλεσαν τη σύλληψή του από τις παλαιστινιακές αρχές και την απελευθέρωσή του από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι παρέπεμψαν το ζήτημα στα δικαστήρια της χώρας.

Πηγή: www.kathimerini.gr, με στοιχεία από AFP, 25/1/10
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/01/2010_320137