Σημαντικός αλλά αφημένος σε μαρασμό είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Τροιζήνας, με τον ναό του Ιππολύτου, το Ασκληπιείο και άλλα αρχαία οικοδομήματα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω καταρρεύσεων και διαβρώσεων. Εξάλλου ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος για το κοινό, αφού δεν υπάρχει οργανωμένη υποδομή. Τα προβλήματα αυτά επιχειρεί να αναστρέψει η μελέτη της ΚΣτ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου το έργο να ενταχθεί για υλοποίηση στο ΕΣΠΑ.
Σε απόσταση 3 χλμ. από τη θάλασσα, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που έχει κηρυχθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με ευθεία βεβαίως αναφορά στον μύθο της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, βρίσκεται αυτός ο αρχαιολογικός χώρος. Οι φθορές όμως που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα αρχαία κατάλοιπα είναι μεγάλες. Τα λιμνάζοντα ύδατα μέσα στα ερείπια έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διαβρώσεις και αποσαθρώσεις των θεμελίων του ναού και αντίστοιχες φθορές σε τμήμα του Προπύλου και στην κρήνη. Θραύσεις λίθων, παραμορφώσεις τοίχων λόγω των ωθήσεων που ασκεί το χώμα στα θεμέλια των μνημείων, αλλά και καταρρεύσεις παρατηρούνται σε πολλά σημεία.
Επιπλέον καταστροφές προκαλεί το ριζικό σύστημα των δέντρων που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα αρχαία. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη απώλεια αρχαίου υλικού, κάτι που πρέπει να αναχαιτισθεί επειγόντως.
Στην πρόταση της Εφορείας, λοιπόν, περιλαμβάνονται εργασίες στερέωσης, συμπλήρωσης και αποκατάστασης των ερειπίων του Ασκληπιείου. Πρέπει επίσης να απομακρυνθεί το χώμα από τα σημεία που έχουν παραμορφωθεί, αλλά και η περιττή βλάστηση. Τέλος, η κατασκευή αποστραγγιστικού συστήματος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης διάβρωσης. Οσο για τον ναό, προτάθηκε η συμπλήρωση και ανακατασκευή της βορειοανατολικής γωνίας της βάσης του με νέο υλικό. Η κατασκευή στεγάστρου, όμως, που θα τον προστάτευε πιο αποτελεσματικά δεν εγκρίθηκε.
Το τέμενος της Τροιζήνας, το οποίο στην αρχαιότητα περιελάμβανε ναούς και διάφορα κτίρια, καταλαμβάνει σήμερα έκταση 4.000 τ.μ.
Ο ναός, όμως, με διαστάσεις 31,85 Χ 17,35 μ., περίπτερος με πρόναο ναό και οπισθόδομο, σώζεται μόνο κατά τα πώρινα θεμέλιά του. Θεωρείται άλλωστε ότι μεγάλες καταστροφές υπέστη κατά την αρχαιότητα, και συγκεκριμένα από τον σεισμό των Μεθάνων το 250 π.Χ.
Ενδιαφέρον είναι και ένα άλλο μεγάλο οικοδόμημα (30,35 Χ 31,30 μ.) που λειτουργούσε ως εστιατόριο και χρονολογείται από τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. Διασώζεται μάλιστα μεγάλη αίθουσα με τρεις δωρικούς κίονες, βάσεις κλινών και τραπεζών, καθώς και οκτώ εστίες κατασκευασμένες με πλάκες. Πρόκειται δηλαδή για το εστιατόριο του ιερού, το οποίο είχε και τα μαγειρεία του έξω από την κυρίως αίθουσα.
Στα μέτρα πάντως που πρόκειται να ληφθούν είναι και η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου με τη δημιουργία εισόδου, φυλακίου, καθώς και δικτύου διαδρομών για τους επισκέπτες, ώστε να μην πατούν επάνω στα αρχαία.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 21/1/10