Αρχαίες τοιχογραφίες, αγάλματα και διακοσμημένα αγγεία περιλαμβάνονταν στα δεκάδες χιλιάδες ανακτηθέντα πολύτιμα αντικείμενα που επανεντοπίστηκαν την περασμένη χρονιά από ειδικό τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που ειδικεύεται στα έργα τέχνης.
Οι αρχές αναφέρουν ότι το 2009 επανεντόπισαν ή και κατάσχεσαν περίπου 60.000 αρχαιότητες και άλλα αντικείμενα τέχνης, συνολικής αξίας 165 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 183 εκ. το 2008. Από τα επανευρεθέντα αντικείμενα, τα 39.584 ήταν αρχαιότητες που προέρχονταν από συλήσεις ενώ τα 19.043 ήταν έργα τέχνης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, συμπεριλαμβανόμενων ολόκληρων βιβλιοθηκών με συλλεκτικούς τόμους, που εντοπίστηκαν στην ίδια την Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, 137 αντικείμενα προέρχονταν από τη συλλογή των αρχαιοσυντηρητών Burki, από τη Ζυρίχη της Ελβετίας. Οι Burki είναι γνωστοί για τις εργασίες συντήρησης στον διάσημο κρατήρα του Ευφρονίου, το οποίο επιστράφηκε στην Ιταλία από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, μετά από τη διαπίστωση ότι στην αγορά του είχε εμπλακεί εμπορικός αντιπρόσωπος ο οποίος κατηγορήθηκε ως κλεπταποδόχος προϊόντων σύλησης.
Η μείωση του αριθμού των αντικειμένων ίσως σχετίζεται και με τη δραματική μείωση του αριθμού των παράνομων ανασκαφικών δραστηριοτήτων που εντοπίστηκαν στην Ιταλία το 2009, σε σχέση με το 2008. Τη χρονιά που πέρασε, η αστυνομία εντόπισε μόλις 58 λαθρανασκαφές, ενώ το 2008 ο αριθμός τους έφτανε τις 238! Αντιστρόφως ανάλογος όμως ήταν ο αριθμός των συλλήψεων υπευθύνων για τις δραστηριότητες αυτές, καθώς η ομάδα ενόχων αυξήθηκε το 2009 περισσότερο από 400%.

Πηγή: New York Times, 14/01/10

Ζ.Ξ.