Απεικονίσεις του Έρωτα, της γνωστής ελληνικής θεότητας, φαίνεται ότι είναι δύο χάλκινα ειδώλια με προέλευση την κεντρική κινεζική επαρχία Henan. Σύμφωνα με τον Κινέζο αρχαιολόγο Huo Hongwei, τα ειδώλια παρουσιάζουν κοινά σημεία με ελληνοπρεπείς τοιχογραφίες βουδιστικών ναών!

Τα δύο ειδώλια που χρονολογούνται στα 500 μ.Χ. έχουν ύψος μόλις 5 εκ. και φέρουν οπές ανάρτησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν ως περίαπτα. Καθένα παριστάνει νεαρό αγόρι με πρόσωπο βρέφους, σπάνια για την περιοχή σγουρά μαλλιά και φτερά στους ώμους. Τα φτερά αυτά παρουσιάζονται με τρόπο μοναδικό στην τέχνη της περιοχής, καθώς αντίθετα με τον κανόνα παρουσιάζουν μια ανωφερή κάμψη στις απολήξεις τους.
Σύμφωνα με τον Huo, ερευνητή στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, οι λεπτομέρειες αυτές στα ειδώλια βρίσκουν παράλληλα σε μια ομάδα τοιχογραφιών που είχε εντοπίσει στις αρχές του 20ου αι. ο Άγγλος αρχαιολόγος Aurel Stein σε μοναστήρι στην αυτόνομη επαρχία Xinjiang Uygur της δυτικής Κίνας. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν αγγέλους με πτέρωμα αποδοσμένο με τρόπο παρόμοιο με τα ειδώλια του Henan και με παρόμοια σγουρά μαλλιά. Ήδη από το 1907 ο Stein είχε υποστηρίξει ότι οι αγγελικές μορφές, που χρονολογούνται στα 200 μ.Χ., ήταν επηρεασμένες από κλασικά πρότυπα και στην πραγματικότητα παρίσταναν τον Έρωτα.

Σήμερα ο Huo σκοπεύει να βασίσει στο απρόσμενο εύρημά του τη διδακτορική του διατριβή, ενώ συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του σε μια ομάδα κινέζων αρχαιολόγων που ασχολούνται με το πέρασμα του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα μέσω του Δρόμου του Μεταξιού. Φαίνεται επίσης ότι οι μικρογραφικές απεικονίσεις του Έρωτα αποτελούν μια ομάδα αντικειμένων που διαγράφουν το δρόμο αυτό και η μελέτη τους συντελεί τελικά στην κατανόηση των καλλιτεχνικών δανείων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας τη μακρινή αυτή περίοδο.

Πηγή: China View, 01/12/09

Z.Ξ.