Σε ένα πρόγραμμα ψηφιακής περιήγησης με αντικείμενο τους Αγίους Τόπους κατέληξε πρόσφατα η συλλογική προσπάθεια επιστημόνων από τα πανεπιστήμια USC και UCLA των Η.Π.Α. αλλά και διάφορες αρχαιολογικές υπηρεσίες και Ινστιτούτα της Μέσης Ανατολής. Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη της Αγίας Γης, όπου περιλαμβάνονται 7.000 αρχαιολογικές θέσεις!

Ο χάρτης φιλοξενείται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του USC (USC Digital Library) ενώ η εύρεση των πληροφοριών πραγματοποιείται μέσω του συστήματος Google Map.

H αναζήτηση των στοιχείων, έργο κυρίως των Rafi Greenberg (Πανεπιστήμιο Tel Aviv) και Adi Keinan (UCL), ήταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία η οποία ενισχύθηκε από τις συνεχείς αιτήσεις για ελεύθερη πρόσβαση στην αρχαιολογική πληροφορία – και κάποιες φορές από σχετικές αγωγές στα ισραηλινά δικαστήρια. Το αποτέλεσμα ήταν ένας λεπτομερέστατος ψηφιακός χάρτης που εξασφάλισε στους δημιουργούς του το Open Archaeology Prize της Αμερικανικής Σχολής Ανατολικών Σπουδών (ASOR), καθώς ενδέχεται να αποκτήσει όχι μόνο επιστημονική αλλά και πολιτική σημασία. Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι ο ιστότοπος θέτει το πλαίσιο για την διάταξη των διαφόρων αρχαιολογικών θέσεων σε περίπτωση διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

« Υπάρχει μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στο γεγονός να καταστούν οι πληροφορίες αυτές δημόσιες», λέει ο Ran Boytner, διευθυντής Διεθνούς Έρευνας στο Cotsen Institute of Archeology του UCLA. «Για πρώτη φορά, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί μπορούν να συμβουλευθούν τον διαδραστικό αυτόν χάρτη κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων τελικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για να κατανοήσουν σε ποια σφαίρα επιρροής θα περιλαμβανόταν κάθε θέση.». Έτσι, ο χάρτης έρχεται να αποτελέσει απαραίτητο βοηθητικό εργαλείο στην προσπάθεια που ξεκίνησαν του 2005 ο ίδιος ο Boytnner μαζί με την Lynn Swartz Dodd του USC, με σκοπό το διάλογο παλαιστινίων και ισραηλινών αρχαιολόγων και απότοκο μια συντονισμένη προσπάθεια ταυτοποίησης των ισραηλινών ανασκαφικών έργων από το1967, οπότε και συνέβη η κατάληψη της Δυτικής όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Προς το παρόν πάντως, ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα http://digitallibrary.usc.edu/wbarc.

Πηγή: CBS Broadcasting Inc. 21/11/09

http://cbs2.com/wireapnational/USC.UCLA.Middle.2.1326749.html

Ζ.Ξ.