Ειδική ομάδα συγκροτεί το Μουσείο των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου, η οποία θα περιοδεύσει τον επόμενο χρόνο σε μουσεία, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, προκειμένου να καταγράψει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τις αρχαιότητες που ανήκαν στον κινεζικό αυτόν πολιτιστικό χώρο, αναφέρει η ημερησία «China Daily».
Η Κίνα ανήκει στις χώρες με αρχαίο πολιτισμό, οι οποίες, σε ιστορικές περιόδους ξένης κατοχής και πολέμων, λεηλατήθηκαν, χάνοντας μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων τους. Έτσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κινεζικής Ένωσης Αρχαιοτήτων, πάνω από 10 εκατομμύρια αντικείμενα με πολιτιστική αξία, εκλάπησαν κατά την περίοδο μεταξύ 1840 και 1949, και εκτίθενται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Η Κίνα, κατά την τελευταία δεκαετία, έχει επιδοθεί σε μια επίμονη προσπάθεια επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, διπλωματικές ενέργειες, αλλά και εξαγορά ή συμμετοχή σε πληστηριασμούς, όπως συνέβη πρόσφατα με τη γνωστή υπόθεση των γλυπτών μπρούντζινων κεφαλών, ενός λαγού και ενός ποντικού από το ζωδιακό κύκλο, της συλλογής Ιβ Σεν Λοράν (Yves Saint Laurent).
Στο πλαίσιο αυτών των διεκδικήσεων εντάσσεται και η επικείμενη περιοδεία της ομάδας του Μουσείου των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου, η οποία θα εντοπίσει, φωτογραφήσει και καταγράψει τις κινεζικές αρχαιότητες που εκτίθενται στο εξωτερικό, κυρίως σε Μουσεία των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας, και οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν κλαπεί από τον εκτεταμμένο περιβάλλοντα χώρο του εν λόγω Μουσείου.
«Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του αρχαίου βασιλικού κήπου πριν την επιδρομή των γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων το 1860», δηλώνει στην «China Daily» ο διευθυντής του Μουσείου των Ανακτόρων, Σεν Μιγκ-τζίε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ξέρει τον ακριβή αριθμό των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων που εκτίθενται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 1,5 εκατομμύριο αρχαία εκθέματα βρίσκονται σε πάνω από 2.000 μουσεία, σε 47 χώρες του κόσμου».
Ήδη, είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των κινεζικών αρχαιοτήτων των Ανακτόρων εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και στο γαλλικό Μουσείο Φοντενεμπλό (Fontainebleau).
Ήδη, η Διεύθυνση του Μουσείου των Ανακτόρων έχει έρθει σε επαφή με τα Μουσεία που πρόκειται να επισκεφθεί, χωρίς να υπάρξει καμία αρνητική αντίδραση από την πλευρά τους. Άλλωστε, «τους εξηγούμε», δηλώνει ο κ. Chen Mingjie, «ότι σκοπός μας δεν είναι ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων αλλά η καταγραφή τους, αν και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να επανακτήσουμε κάποια από τα αρχαία εκθέματα που θα εντοπίσουμε και θα καταγράψουμε».

Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 19/10/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/10/2009_302935