Ένας από τους κορυφαίους μελετητές της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής διεθνώς, ο αρχαιολόγος Γιώργος Δεσπίνης, σήμερα ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε χθες από το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς για την τεράστια προσφορά του στον τόπο.
Από τις δικές του ταυτίσεις επέστρεψαν κλεμμένες αρχαιότητες από το εξωτερικό και άλλες απέκτησαν ονοματεπώνυμο. Μίλησαν οι καθηγητές: Άγγελος Δεληβορριάς, Ισμήνη Τριάντη, Νικόλαος Σταμπολίδης και Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, και οι διευθυντές της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αλέξανδρος Μάντης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς.
Ο Γ. Δεσπίνης είναι ο άνθρωπος που αναγνώρισε την συνάφεια που είχαν μεταξύ τους δύο αρχαία κομμάτια: τμήμα επιτύμβιας στήλης του 4ου αιώνα π.Χ. από το Πόρτο Ράφτη, που εκτίθετο στο Μουσείο της Βραυρώνας με ένα άλλο κομμάτι, που είχε στη νεοϋορκέζικη συλλογή της η Σέλμπι Γουάιτ. Ετσι επετεύχθη ο επαναπατρισμός του αρχαίου και η απόδοσή του για έκθεση στο μουσείο Βραυρώνας όπου ανήκε.
Ταύτισε επίσης μια κολοσσική κεφαλή αγάλματος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το λατρευτικό άγαλμα της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, που βρισκόταν στο ομώνυμο ιερό κάτω από την Ακρόπολη. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Πραξιτέλη (εκτίθεται στο νέο Μουσείο Ακρόπολης) αν δεν είναι το μοναδικό αυθεντικό έργο του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας. Όσα έργα αποδίδονται στον Πραξιτέλη σήμερα, είτε αποτελούν ρωμαϊκά αντίγραφα είτε είναι έργα του εργαστηρίου του.
Δάσκαλος πολλών αρχαιολόγων της νεότερης γενιάς ο Γιώργος Δεσπίνης (γεννημένος στην Τήνο), τους μετέδωσε την αγάπη του για την έρευνα. Σπούδασε στην Αθήνα και σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Πριν την εκλογή του στο ΑΠΘ, εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μελέτησε σε βάθος τα μυστικά της κλασικής τέχνης. Έτσι, κατέστη ο πλέον ειδικός στην αρχαία ελληνική πλαστική και αρχιτεκτονική των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Κορυφαίο επίτευγμά του θεωρείται η ανακάλυψη των θραυσμάτων της Νεμέσεως του Αγοράκριτου και η μελέτη του αγαλματικού της τύπου. Είναι γνωστό στον κύκλο των αρχαιολόγων πως όταν όλοι αδυνατούν να ερμηνεύσουν, να ταυτίσουν και να χρονολογήσουν ένα αρχαιοελληνικό γλυπτό, προστρέχουν πάντα στον Γ. Δεσπίνη για να τους βοηθήσει. Κι εκείνος, σχεδόν πάντα, είναι πρόθυμος να λύσει τον γρίφο. Για την συμβολή του στην αρχαιολογική επιστήμη τον τίμησε το 2007 η Ακαδημία Αθηνών απονέμοντάς του αργυρό μετάλλιο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 14/10/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=91850