Το μικρό μουσείο των Αχαρνών επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Ούτε ο ίδιος όμως ούτε κάποιος άλλος θα μπορούσε να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο (του β΄ μισού του 4ου π.Χ. αιώνα) που είχε έρθει στο φως τον Φεβρουάριο του 2007. Οι αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων έχουν καλύψει υποχρεωτικώς τα αρχαία κατάλοιπα με χώμα- σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές- προκειμένου να τα προστατέψουν αναμένοντας εις μάτην τις απαλλοτριώσεις, ώστε να συνεχισθεί η ανασκαφή.
Για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της οδού Σαλαμίνος 21, όπου αποκαλύφθηκε το θέατρο, αναμένεται ακόμη από το δικαστήριο ο ορισμός τιμής μονάδας. Τουλάχιστον όμως αυτό έφθασε ως εκεί. Τα άλλα τρία οικόπεδα, στα οποία επεκτείνεται το μνημείο, δεν έχουν περάσει καν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την απαλλοτρίωσή τους.
Προς τι η καθυστέρηση; «Πάγωμα» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί για την ακρίβεια το θέμα, δεδομένου ότι χρήματα για απαλλοτριώσεις δεν δια τίθενται. Στις 500- κατ΄ άλλους 700-ανέρχονται οι υποθέσεις απαλλοτρίωσης στις οποίες καλείται το υπουργείο Πολιτισμού να ανταποκριθεί. Σημαντικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι το ακριβές νούμερο δεν δίνεται στη δημοσιότητα, ενώ βέβαια όλες οι περιπτώσεις αφορούν πολίτες των οποίων οι περιουσίες παραμένουν δεσμευμένες για μακρό χρονικό διάστημα.
Ωστόσο το θέατρο των Αχαρνών, του οποίου έχουν αποκαλυφθεί δεκαπέντε πώρινες βαθμίδες του κοίλου σε βάθος από μισό ως δύο μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, αποτελεί σημαντικότατο εύρημα. Αφενός επειδή πρόκειται για ένα από τα επτά θέατρα περιφερειακών δήμων της Αττικής από τα οποία σώζονται κατάλοιπα, αφετέρου επειδή προσδιορίζει το κέντρο του αρχαίου Δήμου των Αχαρνών, που τον αναζητούσαν ήδη από τον 19ο αιώνα.
Ως την αποκάλυψη του θεάτρου, η ύπαρξή του ήταν γνωστή μόνον από επιγραφικές μαρτυρίες. Μία εξ αυτών μάλιστα αναφέρεται στα έσοδα από τη μίσθωση του θεάτρου για παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και μουσικών αγώνων.

Πηγή: Το Βήμα, 1/10/09