Όσο και να σας φαίνεται απίθανο είναι αληθινό. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στην Εύβοια προκάλεσαν τέτοια ζημιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας που για δύο μήνες τουλάχιστον θα παραμείνει κλειστό.
Το πρόβλημα δεν προέκυψε εν μια νυκτί και η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο υπουργείο Πολιτισμού. Η αρμόδια ΙΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων γνώριζε από χρόνια το πρόβλημα μόνωσης που παρουσίαζε η στέγη του μουσείου -ύστερα από κάθε ισχυρή νεροποντή το κτίριο έμπαζε νερά. Οι αρχαιολόγοι είχαν επανειλημμένα απευθυνθεί στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ για τη χορήγηση πίστωσης για την επισκευή της στέγης, αλλά φωνή βοώντος… Δεν ίδρωνε το αυτί κανενός γιατί η επισκευή του επαρχιακού αυτού μουσείου δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Τα μουσεία της περιφέρειας, μετά την τελετή των εγκαινίων τους, εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Το μουσείο της Ερέτριας, πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της Εύβοιας και από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής, αντιμετωπίζει τώρα κίνδυνο ολικής κατάρρευσης της στέγης του και φθοράς των αρχαίων που φιλοξενούνται τόσο στους εκθεσιακούς χώρους όσο και στις αποθήκες. Το κτίριο διαθέτει δύο κύριες αίθουσες, με προθάλαμο, προαύλιο και αποθήκη.
Τα εκθέματα δεν είναι διόλου αμελητέα. Αποτελούν ευρήματα διαφόρων θέσεων της περιοχής από την εποχή του χαλκού μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα σημαντικότερα προέρχονται από τα πρωτογεωμετρικά νεκροταφεία του Λευκαντίου και της Ερέτριας. Κεραμική, γλυπτά και ανάγλυφα, χάλκινα αντικείμενα, όπως αγγεία, ειδώλια, είδη πολυτέλειας από την Ανατολή, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, χαλκό, φαγεντιανή (πόρπες, αλυσίδες, σκουλαρίκια κ.λπ.), λυχνίες και οπλισμός συνιστούν ένα ενδιαφέρον σύνολο. Δεσπόζει ανάμεσά τους το δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (6ου αι. π.Χ.), γλυπτό σύμπλεγμα του Θησέα με την Αντιόπη, που αποτελεί δείγμα υψηλής τέχνης.
Το καλοκαίρι, από το μικρόφωνο ενός τοπικού φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί την αναστήλωση-ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, που ζητούσε ο αείμνηστος Σπύρος Βασιλείου εδώ και 40 χρόνια. Για το επείγον έργο αντιστήριξης των ετοιμόρροπων αναλημματικών τοίχων των παρόδων του θεάτρου, δεν μίλησε κανείς. Να εύχονται να μην πέσει (τώρα προεκλογικά) καμιά άλλη καταιγίδα γιατί τα ξύλινα αντερίσματα, που στηρίζουν τους τοίχους του θεάτρου, έχουν πια σαπίσει και όπου να ‘ναι θα καταρρεύσουν. Όπως και η στέγη του μουσείου Χαλκίδας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 30/9/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=87136