Με την έκθεση φωτογραφίας του Fred Boissonas στον Άγιον Όρος το 1928 και το 1930 το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ)συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον εορτασμό της Σόφιας-130 χρόνια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.
Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια και πρόκειται για μια επιλογή περίπου 400 φωτογραφιών που δημιούργησε στα ταξίδια του ο Ελβετός φωτογράφος στον Άγιον Όρος το 1928 και το 1930.
Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική και φυσική ιδιαιτερότητα του Άθω, την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους και την καθημερινότητα στο Άγιον Όρος.
Διασχίζοντας το φωτογραφικό του οδοιπορικό στο Άγιον Όρος συναντούμε κάποια έργα ατμοσφαιρικά και συμβολικά.
Παρ΄όλα αυτά η γενική εντύπωση που αναδίδεται είναι ότι ο Boissonas δε μοιάζει να προσέγγισε τη μεταφυσική του Αγίου Όρους, αλλά στάθηκε πιο κοντά στο πνεύμα απεικόνισης της ευρύτερης ελληνικής επικράτειας, με φωτογραφίες που συνδυάζουν την τεκμηρίωση με την έντεχνη λήψη.
Ο Fred Boissonas (1858-1944) σημάδεψε τη φωτογραφική τέχνη στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Γνώρισε πανευρωπαϊκή αναγνώριση στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο με τη φωτογραφία της χιονοσκεπούς κορυφής του Λευκού Όρους.
Στην Ελλάδα έφτασε το 1903, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα. Μόλις κατά τη δεκαετία του 1910, η ελληνική κυβέρνηση του ανέθεσε τη δημιουργία λευκώματος υπό τον τίτλο «Η εικόνα της Ελλάδας», όπου αποτύπωσε πολεμικές συρράξεις και την καθημερινή ζωή στην τότε Ελλάδα, καθώς και στις τότε διεκδικούμενες περιοχές (Ήπειρος, Μακεδονία, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κύπρος και Μικρά Ασία).

Η έκθεση διαρκεί από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής 9:00π.μ. έως 5:00μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 14/9/09