Με τη συμμετοχή 850 επιστημόνων από 42 χώρες ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Ηumboldt του Βερολίνου το 13ο Διεθνές Συνέδριο Κλασικών Σπουδών. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, με τις 400 εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν σε 19 διαφορετικά πάνελ συζητήσεων, διαμορφώθηκε ένα συνέδριο εντυπωσιακών διαστάσεων.
Άλλωστε, συμμετείχαν σ΄ αυτό φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί αλλά και νομισματολόγοι, καθώς και παπυρολόγοι, οι οποίοι παρουσίασαν πτυχές των ερευνών τους για την Αρχαία Ελλάδα, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Έτσι, η πληθώρα των επιστημονικών εισηγήσεων στο Βερολίνο έδωσε τη δυνατότητα να εξετάσει κάποιος σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τις κλασικές σπουδές.
Για παράδειγμα, ποια είναι η κατάσταση των κλασικών σπουδών ανά τον κόσμο σήμερα; Ο υπεύθυνος διοργάνωσης του συνεδρίου, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Ούλριχ Σμίτζερ, δήλωσε σχετικά: «Σε ορισμένες χώρες διαπιστώνουμε μια ανοδική πορεία των κλασικών σπουδών. Αυτό ισχύει οπωσδήποτε για τη Γερμανία, τη Βόρεια Αμερική και τη Βρετανία. Σε άλλες χώρες πάλι, όπου οι κλασικές σπουδές ήταν παραδοσιακά ισχυρές, σήμερα θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν τη θέση τους. Αυτό ισχύει σίγουρα για την Ιταλία και την Ισπανία».

Το κλειδί της διεπιστημονικότητας

Άνοιγμα των κλασικών σπουδών σημαίνει, σύμφωνα με ορισμένους εισηγητές, εφαρμογή νέων επιστημονικών μεθόδων αλλά και διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων. Μάλιστα, όπως πιστεύει η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αναστασία Στεργίου, το μήνυμα αυτού του συνεδρίου θα είναι οι επιστήμονες των κλασικών σπουδών «…να συνδέσουν… τη διεπιστημονικότητα με τη σοβαρότητα που είχαν μέχρι τώρα… και που είναι ακριβώς η κλασική αρχαιολογία, η γεγονοτολογική ιστορία και άλλα».
Στο συνέδριο του Βερολίνου αυτό το άνοιγμα εκφράστηκε, κυρίως, στο πάνελ με κεντρικό θέμα «Η γλώσσα του σώματος». Οι εισηγήσεις στο συγκεκριμένο τμήμα ασχολήθηκαν με σωματικά και πνευματικά φαινόμενα στην αρχαιότητα, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τα αισθήματα των αρχαίων αλλά και την αίσθηση που είχαν οι ίδιοι για την εποχή τους. Αυτό, δηλαδή, που ονομάζεται «το πνεύμα των καιρών».

Πρωτότυπες εισηγήσεις

Ένας από τους εισηγητές αυτού του πάνελ ήταν ο Αντρέας Φουντουλάκης, επίκουρος καθηγητής Φιλολογίας, επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ερωτηθείς από την «ΝΒ» για τις εντυπώσεις του από το συνέδριο ο κ. Φουντουλάκης είπε: «Βλέπουμε ένα άνοιγμα, που ίσως για πρώτη φορά παρατηρείται στο γερμανόφωνο κόσμο, προς νέες τάσεις, που ως τώρα μας ήταν γνωστές είτε στον αγγλοσαξωνικό κόσμο είτε σ΄ ένα κομμάτι της γαλλικής σχολής».
Στην παλέτα των θεμάτων σύγχρονης επιστημονικής ενασχόλησης στις κλασικές σπουδές δεν ανήκουν μόνον τα «πάγια», είπε ο πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθηγητής Χανς Γιόακιμ Γκέρκε: «Εμείς εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με αυτά επειδή δυστυχώς και στην εποχή μας παραμένουν σημαντικά θέματα. Συγχρόνως, αποκτούν, όμως, όλο και μεγαλύτερη σημασία ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ίσως πιο πρωτότυπες εισηγήσεις διασύνδεσης του αρχαίου με το σύγχρονο κόσμο έγιναν, πάντως, από δύο Αμερικανούς ερευνητές. Η πρώτη είχε τον τίτλο «Ο Νέρωνας, ο Τζορτζ Μπους και η κοινωνία του θεάματος» και η δεύτερη αναφερόταν σε «Πραγματείες πολυτέλειας στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή λογοτεχνία και στο σύγχρονο αμερικανικό χιπ χοπ».

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ–ΜΠΕ, 2/9/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/09/2009_295130