«Το συγκεκριμένο χάλκινο γλυπτό ανήκει στα αρτιότερα ποιοτικά ευρήματα του χώρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας». Με τα λόγια αυτά, η υπουργός Επιστημών και Τεχνών του κρατιδίου της Έσσης Eva Kühne-Hörmann παρουσίασε την κεφαλή ίππου από ρωμαϊκό άγαλμα ιππέα, που πιθανότατα αναπαριστoύσε τον Αυτοκράτορα Αύγουστο, καθώς και το υπόδημα του ιππέα, τα οποία βρήκαν οι αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές στη ρωμαϊκή θέση Waldgirmes (κοινότητα Lahna / Lahn-Dill-Kreis) πριν από δύο εβδομάδες. Στη θέση αυτή είχε ιδρυθεί πόλη, η Germania Magna, που σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως διοικητική έδρα μιας νέας επαρχίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η στρατιωτική ήττα των Ρωμαίων στον Τευτοβούργιο Δρυμό, όμως, το 9 μ.Χ., ματαίωσε το σχέδιο αυτό.
«Η σημασία του ευρήματος, εξαιτίας της καλλιτεχνικής ποιότητας και της προέλευσής του, ξεπερνάει τα όρια της Έσσης αλλά και της περιοχής των Βορείων Άλπεων», τόνισε η υπουργός. «Ανακαλύψαμε εκ νέου τα ίχνη της πρώιμης ευρωπαϊκής ιστορίας. Σε αυτήν τη μοναδικής τέχνης κεφαλή αλόγου μαρτυρείται το όραμα των Ρωμαίων να ιδρύσουν υπό την κυριαρχία τους μια ενωμένη Ευρώπη με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Το Waldgirmes, συνεπώς, είναι μια αρχαιολογική θέση πανευρωπαϊκής σημασίας», είπε η υπουργός.
Σύμφωνα με τα πρώτα πορίσματα των ερευνών, η κεφαλή ίππου ανήκει σε άγαλμα ιππέα το οποίο φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 4-3 π.Χ. στην Ελλάδα ή στη Βόρεια Ιταλία.