Καθώς το Musée d΄Orsay θα ανακαινίζεται, 240 έργα από τις μόνιμες συλλογές του θα ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Το διάσημο μουσείο, που δεσπόζει στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι, πρόκειται να κλείσει τις μισές πτέρυγές του τον Νοέμβριο, εν όψει μιας μεγάλης ανακαίνισης που θα διαρκέσει έως και το 2011, όταν το γαλλικό μουσείο κλείνει τα 25 του χρόνια.
Το πρώτο μουσείο που θα δεχθεί τους «άστεγους ταξιδιώτες» από τη Γαλλία είναι το Μουσείο De Young στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ακολουθούν στάσεις στο Τόκιο, τη Μαδρίτη, την Καμπέρα και το Νάσβιλ.
Και παρόλο που οι δύο πιο δημοφιλείς θησαυροί του μουσείου, τα έργα «Ολυμπία» και «Πρόγευμα στη Χλόη» του Εντουάρ Μανέ, δεν θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη περιοδεία, τα υπόλοιπα έργα τέχνης της ιμπρεσιονιστικής και μετα-ιμπρεσιονιστικής εποχής θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο δύο εκθέσεων: «Η Γέννηση του Ιμπρεσιονισμού: Αριστουργήματα από το Musée d’Orsay» και «Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Σεζάν και μετέπειτα: Μετα-ιμπρεσιονιστικά Αριστουργήματα από το Musée d’ Orsay».

Πηγή: Καθημερινή, 27/8/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_27/08/2009_327007