Φαραωνικά αντικείμενα που μέχρι σήμερα περιλαμβάνονταν στη συλλογή του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας πρόκειται να μεταφερθούν στο νέο μεγάλο μουσείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Giza.
Το 1892 το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ιδρύθηκε από την Κοινότητα της πόλης με σκοπό να στεγάσει αντικείμενα-μάρτυρες της ακμής της πόλης κατά την ελληνιστική περίοδο και τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. 106 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Μουσείο διαθέτει μια τεράστια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται όχι μόνο από την ελληνορωμαϊκή αλλά και τη φαραωνική περίοδο.
Σήμερα, ένα σημαντικό πρόγραμμα ανακαίνισης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μουσείο. Η ανακαίνιση αυτή στέκεται αφορμή για την αναδιάρθρωση της συλλογής, και την επανέκθεσή της με βάση σύγχρονα μουσειολογικά κριτήρια. Με βάση την πολιτική αυτή, αλλά και τη γενική πολιτική του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, τα αντικείμενα που προέρχονται από περιόδους προγενέστερες της ελληνιστικής πρόκειται να βρουν νέα στέγη στο Κάιρο, στο νέο μεγάλο μουσείο που προβλέπεται να κατασκευαστεί στη σκιά των πυραμίδων της Giza.
«Σήμερα, η πολιτική του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων είναι να εκτεθούν όλα τα φαραωνικά αντικείμενα στο νέο μεγάλο μουσείο του Καϊρου, που θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου», μας λέει η Mervat Seif el-Din, Διευθύντρια του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου. Το πρόγραμμα κατασκευής του μουσείου στη Giza, το οποίο θα είναι γνωστό ως Grand Egyptian Museum, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα που έχουν σχεδιαστεί σε σχέση με τη διαφύλαξη της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Grand Museum αναμένεται να στεγαστούν αρκετά από τα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Καΐρου – μεταξύ των οποίων και οι θησαυροί του Τουτανκχαμών – αλλά και αντικείμενα από όλη την Αίγυπτο, των οποίων σήμερα οι συνθήκες έκθεσης και αποθήκευσης είναι ανεπαρκείς. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνονται και τα φαραωνικά της συλλογής του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου, καθώς δε συνδέονται θεματικά με το χώρο.
«Έτσι, τα φαραωνικά αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο θα συγκεντρωθούν εκεί (ενν. στο Grand Egyptian Museum), και το νέο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο θα περιέχει αποκλειστικά ελληνιστικά, ρωμαϊκά και κοπτικά-χριστιανικά αντικείμενα», συμπληρώνει η Δρ. Seif el-Din.

Ζ.Ξ.