Στη Ρόδο, το πλούσιο σε μύθους νησί του Αιγαίου με τα μεσαιωνικά κάστρα και τους ιππότες, μάς ξεναγεί η Αργυρώ Β. Τατάκη στο πλαίσιο της σειράς οδηγών από «ΤΑ ΝΕΑ»
«Η Ρόδος διαθέτει όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν για να τροφοδοτηθεί η μυθοπλαστική ικανότητα του λαού που έζησε στην ωραία αυτή γωνιά της Μεσογείου. Αναμνήσεις γεωλογικών φαινομένων, φυσικές χάρες, αλλεπάλληλες αφίξεις και αφομοιώσεις διαφορετικών φυλετικών ομάδων στα προϊστορικά χρόνια και πρώιμη επαφή με τον κόσμιο, κυρίως της Ανατολής, ήταν επόμενο να δώσουν συνδυασμένα μια ωραία σειρά μύθων». Με τούτα τα λόγια η ιστορικός Αργυρώ Β. Τατάκη ξεκινά για ένα ταξίδι στους συναρπαστικούς μύθους της Ρόδου, μέσα από τις σελίδες του τόμου- ξεναγού που κυκλοφορεί αύριο από τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» με τη συνεργασία της Εκδοτικής Αθηνών.
Από τον θεό Ήλιο «που έκανε έξι γιους και μια κόρη με τη Ρόδο» στον μύθο των Τελχίνων, «μιας περίεργης φυλής με τερατώδη φυσικά χαρακτηριστικά και σπουδαίες ικανότητες στις τέχνες, συνδυασμένες όμως με δόλο και μαγγανείες». Πολλοί μύθοι συνδέουν τη Ρόδο με την Κρήτη, απόδειξη των μινωικών εγκαταστάσεων στο νησί. Ενώ μια από τις εκδοχές για την τύχη της Ωραίας Ελένης λέει ότι έφτασε στη Ρόδο καταδιωγμένη.
Οι λεπτομερείς αναφορές της Αργυρώς Β. Τατάκη στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Ρόδο ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και την ακμή του νησιού και φτάνει έως τους ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους.
«Το τέλος της πολιορκίας του Δημητρίου (304 π.Χ.) ήταν για το νησί η αρχή μιας περιόδου που κράτησε 150 χρόνια, που είναι η εποχή της μεγαλύτερης οικονομική ακμής και πολιτιστικής ακτινοβολίας. Έγινε το μεγαλύτερο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου και είχε μεγάλη σημασία για την οικονομία της Αιγύπτου», σημειώνει η συγγραφέας του τόμου για την ακμή του εμπορίου των Ροδίων.
Το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών επέλεξε να εγκατασταθεί στη Ρόδο και την έκανε πρωτεύουσα του κράτους. Ενώ στο διάστημα της τουρκοκρατίας (1522-1912) και της ιταλικής κατοχής (1912-1945) η Ρόδος ήταν υπόδουλη. «Απ΄ όλες τις άλλες εποχές που γνώρισε η πόλη της Ρόδου, αυτή που της άφησε τη μόνιμη σφραγίδα ήταν το πέρασμα των Ιπποτών, που της έδωσαν το χαρακτήρα πόλης του 15ου αιώνα», αναφέρει η Αργυρώ Β. Τατάκη.
Τα κείμενα της ιστορικού συνοδεύονται από κατόψεις της πόλης της Ρόδου, της Ακρόπολης της Λίνδου- «που φαίνεται σαν να στέκεται επάνω στο πέλαγος»- και της Αρχαίας Καμείρου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Μαντρακιού, της Νέας Αγοράς, του παλατιού του Μ. Μαγίστρου – «κατοικία και οχυρό που χρησίμευε για έδρα του Μ. Μαγίστρου του Τάγματος των Ιωαννιτών αλλά και για την αποθήκευση σιταριού σε περίπτωση αποκλεισμού του νησιού»- της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
ΙΝFΟ
Ο τόμος «Ρόδος» της Αργυρώς Β. Τατάκη, από τη σειρά οδηγών «Ξεναγήσεις», κυκλοφορεί αύριο με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στα περίπτερα στην τιμή των 5 ευρώ (σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών).

Πηγή: Τα Νέα, 21/8/09