Νομισματική Συλλογή Alpha Bank



, Ταξιδεύοντας με ένα ελληνικό νόμισμα, www.alphanumismatics.gr/alphacoins/index.htm, 2008
Ελληνικά, αγγλικά
Παρουσίαση συλλογής, ηλεκτρονική έκθεση

Τμήμα του ιστότοπου της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank αφιερωμένο στην παρουσίαση της συλλογής, ειδικά για το ευρύ κοινό. Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank μια από τις σημαντικότερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς, με περισσότερα από 10.000 νομίσματα, και με γεωγραφική εμβέλεια από τη δυτική Ευρώπη έως την Ινδία και από τη σημερινή Ουκρανία έως την Αιθιοπία. Περιλαμβάνει νομίσματα από τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ. και το τέλος της νομισματικής παραγωγής των πόλεων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς επίσης ορισμένα ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες, Βασίλεια και Πόλεις. Η πρώτη συγκεντρώνει κατά βασίλεια τις νομισματοκοπίες των βασιλέων και άλλων αξιωματούχων (Αιγύπτου, Βακτρίας, Βιθυνίας, Βοσπόρου, Ηπείρου, Θράκης, Ινδίας, Καππαδοκίας, Λυδίας, Μακεδονίας, Περγάμου, Περσίας / Αχαιμενιδών, Συρίας / Σελευκιδών, Σατράπες) (εικ. 1), υπομνηματίζοντάς τις με την ιστορία του βασιλιά, την ιστορία των νομισμάτων και τα παραδείγματα από τη συλλογή.
Στη δεύτερη ενότητα προσφέρεται γεωγραφική πρόσβαση στις χώρες ή τις περιοχές, τις πολιτειακές ενώσεις, τις πόλεις και τα αρχαία φύλα, μαζί με ιστορικά στοιχεία, την ιστορία των νομισμάτων και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα (εικ. 2). Την πλοήγηση συμπληρώνουν συνδέσεις σε άλλες ενότητες ή σε επεξηγήσεις όρων μέσα στα κείμενα ενώ την επισκόπηση αλλά και την πρόσβαση στο περιεχόμενο διευκολύνουν τα αλφαβητικά ευρετήρια, των βασιλέων και των πόλεων.

Η παρουσίαση, απλή και καλαίσθητη, με πλούσιο περιεχόμενο και καλογραμμένα κείμενα, προσφέρει στον επισκέπτη μια τεκμηριωμένη εισαγωγή στη νομισματική, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον κύριο σκοπό της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, να προσφέρει μια “μαρτυρία της μακροχρόνιας και βαθειάς επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στον αρχαίο γνωστό κόσμο”.