Μουσείο αφιερωμένο σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Αυτό είναι το νέο Μουσείο της Νικόπολης έξω από την Πρέβεζα, το οποίο όπως και εκείνο της Μεσσηνίας στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, άνοιξαν τις πύλες τους στη σκιά των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οσο όμως η Αθήνα σχεδόν αγνόησε την παρουσία τους, στις τοπικές κοινωνίες η λειτουργία αυτών των δύο μουσείων όπως και πρόσφατα του αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας έδωσαν ή φιλοδοξούν να δώσουν μια νέα πολιτιστική πνοή στη ζωή των κατοίκων.

Εγκαίνια σε λίγο
Το νέο Μουσείο της Νικόπολης που βρίσκεται μεταξύ της Πρέβεζας και του αρχαιολογικού χώρου, στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε από το 1999. Εγκαίνια επίσημα δεν έχει κάνει ακόμη (η έκθεση της Μ. Ζιάκα το άνοιξε άτυπα στο κοινό), σημασία όμως έχει ότι επιτέλους ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και περιπέτειες. Η ιδέα αυτού του μουσείου ήταν η σύνδεσή του με τον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε υλικό από άλλες περιοχές. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της έκθεσης που παρουσιάζει τη θέση της αρχαίας πόλης ανάμεσα σε δύο αυτοκρατορίες και δύο πρωτεύουσες και την πορεία τους στον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται η μεγαλοπρεπής Ρωμαϊκή Νικόπολη, η πόλη – σύμβολο μιας μεγαλειώδους νίκης που ιδρύθηκε για να δείξει την ισχύ του Οκταβιανού Αυγούστου, πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα και η οποία ξεκινά ως μια Ρωμαϊκή πόλη κατοικημένη από Ελληνες, για να αναπτυχθεί σε ένα επιβλητικό κέντρο στο πλαίσιο της Pax Romana, όπως υπογραμμίζουν ο Γιώργος Ρήγινος Προϊστάμενος της ΛΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η αρχαιολόγος Θεοδώρα Κοντογιάννη. «Επιπλέον παρουσιάζεται η Παλαιοχριστιανική πόλη, που μετά την κατάρρευση των ρωμαϊκών συνόρων, τη μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από τη δύση στην ανατολή και την επικράτηση του Χριστιανισμού, ανασυντάσσεται και ανακτά τον μεγαλοπρεπή χαρακτήρα της, αποτελώντας καίριο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο».
Η βασική ιδέα της έκθεσης συνοψίζεται στη φράση «μία Ναυμαχία, μία Πόλη, μία Αυτοκρατορία». Η νίκη του Οκταβιανού Αυγούστου το 31 π.Χ. στη Ναυμαχία του Ακτίου υπήρξε το έναυσμα για τη δημιουργία της ίδιας της Νικόπολης.

Μια πρωτότυπη έκθεση
Νοτιότερα πάντως, υπάρχει ένα ακόμη καινούργιο μουσείο. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας που στεγάζεται στην παλιά δημοτική αγορά και φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αντίθετα με άλλα μουσεία δεν δεσμεύει τον επισκέπτη του. Εδώ, τα αρχαϊκά και τα κλασικά ευρήματα μαζί με τα πρώιμα βυζαντινά και τα βυζαντινά αντικείμενα, χωρίς διαχωρισμούς και κυρίως συντηρητισμό, συνυπάρχουν και προβάλλουν την ιστορία του νομού. Η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ξένη Αραπογιάννη) και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ευγενία Χαλκιά) συνεργάστηκαν άψογα σε αυτή την έξυπνη πρόταση.
Συνολικά εκτίθενται 1.500 αντικείμενα με σημαντικότερα την ενότητα του Ανακτόρου του Νέστορος αλλά και τα αρχιτεκτονικά μέλη από τη Μεταμόρφωση Σωτήρος, τα κτερίσματα από κιβωτιόσχημο τάφο που ανασκάφηκε στην περιοχή της Αρσινόης, τμήματα από ψηφιδωτά της ρωμαϊκής έπαυλης στην περιοχή του Δεσύλλα, τον θησαυρό νομισμάτων της Σφακτηρίας, ευρήματα από την αρχαία Κορώνη, χάλκινα αφιερώματα από το Ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος στον Βόλυμνο της Αρτεμισίας, κ.ά.
Η λειτουργία του Μουσείου υποστηρίχτηκε από όλους και ανάμεσα σε όλα τα άλλα έδωσε στην πόλη μια επιπλέον δυνατότητα, αφού ξαναζωντάνεψε τη δημοτική αγορά, το ιστορικό της κέντρο που είχε μαραζώσει από τους σεισμούς του 1986.

Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά, 11/8/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_11/08/2009_325284