Ένα «από τα αρχαιότερα πηγάδια του κόσμου», ηλικίας έως και 10.500 ετών, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην επαρχία της Πάφου, ανακοίνωσαν Κύπριοι αρχαιολόγοι. Μέσα στο φρεάτιο βρέθηκε επίσης ο σκελετός μιας νεαρής γυναίκας καθώς και μεγάλος όγκος αρχαίων σκουπιδιών.
Το προϊστορικό πηγάδι, ένα κυλινδρικό φρεάτιο βάθους 5 μέτρων, αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα στο χωριό Κισσονέργα, δήλωσε στο Associated Press ο Παύλος Φλουρέντζος, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα έδειξε ότι έχει ηλικία 9.000 έως 10.500 ετών.
Ο σκελετός θα μπορούσε να έχει περίπου την ίδια ηλικία, παραμένει όμως άγνωστο ακριβώς πότε και πώς βρέθηκε μέσα στο πηγάδι. Το φρεάτιο φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως χώρος απορριμμάτων όταν εξαντλήθηκε το νερό. Μέσα στην τρύπα βρέθηκαν θραύσματα από οστά ζώων, επεξεργασμένοι πυρόλιθοι, πέτρινες χάντρες και κρεμαστά κοσμήματα από την πρώιμη Νεολιθική εποχή, ανέφερε ο κ. Φλουρέντζος.
Το πηγάδι χρονολογείται στην εποχή των πρώτων μόνιμων οικισμών της Κύπρου. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο προσωρινοί καταυλισμοί ως ενδιάμεσοι σταθμοί για άλλους προορισμούς, εξήγησαν οι αρχαιολόγοι.
Σύμφωνα με τον Τόμας Ντέιβις, διευθυντή του Κυπρο-Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, το πηγάδι είναι «από τα αρχαιότερα του κόσμου» και αποτελεί ένδειξη για το προηγμένο τεχνολογικά επίπεδο των γεωργών της νεολιθικής Κύπρου.
Στις έρευνες συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 25/6/09