Για ανατροπή της Ιστορίας, την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν αρμοδιότητα να υποστηρίζουν, κάνουν λόγο 250 ακαδημαϊκοί, καθηγητές Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, αναφερόμενοι στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Με επιστολή που έστειλαν στον Μπαράκ Ομπάμα καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως αυτό του Χάρβαρντ, του Πρίνστον και της Οξφόρδης ζητούν την παρέμβασή του «σε αυτή την ανοησία που έχει ξεπεράσει τα όρια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, καλώντας τον παράλληλα να βοηθήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων να κατανοήσει πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί εθνική ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και όχι Σλάβος και οι Σλάβοι και η γλώσσα τους δεν βρέθηκαν ποτέ κοντά στη γη του, παρά μόνο 1.000 χρόνια αργότερα», τονίζουν και ζητούν την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου «ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια ιστορικά συντρίμμια που άφησε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν ο Τζορτζ Μπους αναγνώρισε μονομερώς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Και συνεχίζουν: «Αυτή η πράξη όχι μόνο κατήργησε τα γεωγραφικά και ιστορικά γεγονότα, αλλά επίσης εξαπέλυσε μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού αναθεωρητισμού του οποίου το πλέον προφανές σύμπτωμα είναι ο σφετερισμός από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων της πλέον διάσημης προσωπικότητας των Μακεδόνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Οι ακαδημαϊκοί κάνουν λόγο για νοσηρές εδαφικές διεκδικήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι παραδόσεις της Αρχαίας Παιονίας μπορεί να υιοθετήθηκαν δικαίως από τους τωρινούς κατοίκους αυτής της γεωγραφικής περιοχής, όμως η επέκταση του γεωγραφικού όρου «Μακεδονία», ώστε να καλύπτει τη Νότια Γιουγκοσλαβία κάθε άλλο παρά αιτιολογημένη είναι.
Οι μελετητές της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, καθηγητές και λέκτορες Κλασικής Αρχαιολογίας από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου ζητούν μάλιστα να ενημερωθεί ουσιαστικά και πιο αναλυτικά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας.
Το γράμμα εστάλη στον Λευκό Οίκο στις 18 Μαϊου. Από την ημέρα εκείνη η λίστα με τις υπογραφές μεγαλώνει, αφού όλο και περισσότεροι ακαδημαϊκοί το υπογράφουν.

Πηγή: Έθνος, Μ. Δεμελή
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=3894820#