Ένα από τα αρχαιότερα θέατρα της χώρας, αυτό της Ερέτριας- σε τραγική κατάσταση σήμερα, αφού το μεγαλύτερο τμήμα από τις σειρές των εδωλίων του και ο γλυπτός του διάκοσμος έχουν διαρπαγεί- πρόκειται να δεχθεί, στοιχειωδώς τουλάχιστον, κάποιες επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης. Επεμβάσεις πολύ μικρότερης κλίμακας όμως θα γίνουν και στο ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα, το οποίο υφίσταται καταστροφές εξαιτίας της συνύπαρξής του με μεγάλη βιομηχανία.
Επτά σειρές από το κοίλον και δύο αναλήμματα θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Επεμβάσεις θα γίνουν επίσης στη σκηνή και στο προσκήνιο του θεάτρου, καθώς τα λείψανά τους παραμένουν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στη «χαρώνεια κλίμακα», που ήταν η θολωτή υπόγεια στοά η οποία οδηγούσε από τη σκηνή στο κέντρο της ορχήστρας, εξυπηρετώντας την εμφάνιση των θεών του κάτω κόσμου και των νεκρών κατά τις παραστάσεις. Το κόστος αυτών των επεμβάσεων είναι 3.000.000 ευρώ και όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα προέλθουν από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι το θέατρο κατασκευάστηκε στην πρώτη μορφή του τον 5ο π.Χ. αιώνα, μετά την περσική καταστροφή, επάνω σε τεχνητό λόφο με επιχωμάτωση και πολλούς αναλημματικούς τοίχους. Τα υλικά του ήταν ο τοπικός πωρόλιθος και ο ασβεστόλιθος, ενώ μοιάζει με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, μετά τις μετατροπές που υπέστη το 330 π.Χ. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 6.300 θεατές.
Όσον αφορά το ιερό της Αυλιδίας Αρτέμιδος εξάλλου (γνωστή μας από τον τρωικό πόλεμο), το ΚΑΣ ενέκρινε την περίφραξη του χώρου και την κατασκευή φυλακίου και τουαλέτας, τα ελάχιστα δηλαδή που θα έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια. Το κόστος είναι 150.000 ευρώ. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η πρόθεση της νομαρχίας να προβεί σε παράκαμψη του δρόμου που διέρχεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, κυριολεκτικά μάλιστα εφάπτεται με τα θεμέλια της παραστάδος του.

Πηγή: Το Βήμα, 4/6/09