Θραύσματα κεραμικών, που βρέθηκαν σε σπήλαιο της Κίνας και χρονολογήθηκαν ότι έχουν ηλικία περίπου 17.500 – 18.300 ετών, μεταφέρουν κατά τουλάχιστον 1.000 χρόνια προς τα πίσω την «αυγή» της τέχνης της αγγειοπλαστικής και θεωρούνται τα αρχαιότερα στον κόσμο.
Η ανακάλυψη, στην επαρχία Χουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, έγινε από την αρχαιολόγο Ελιζαμπέτα Μποαρέτο του Ινστιτούτου Επιστημών του Ισραήλ και τον αρχαιολόγο Σιάο Χονγκ Γου του πανεπιστημίου του Πεκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Η χρονολόγηση θεωρείται πιο ακριβής από προηγούμενες, καθώς έγινε με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα σε πάνω από 40 δείγματα. Το σπήλαιο Γιουτσανιάν, όπου βρέθηκαν τα κεραμικά, είναι η τοποθεσία όπου το 2005 ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα υπολείμματα ρυζιού.
Η περιοχή θεωρείται σημαντικός μεταβατικός κρίκος ανάμεσα στους παλαιότερους παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες που ζούσαν σε σπήλαια και στους νεολιθικούς αγρότες που εμφανίστηκαν αργότερα στη λεκάνη του γειτονικού ποταμού Γιανγκτσέ.
Τα προηγούμενα αρχαιότερα κεραμικά είχαν βρεθεί στην Ιαπωνία και χρονολογούνται πριν 16.000 – 17.000 χρόνια. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να εντείνουν την επιστημονική διαμάχη, που υπάρχει εδώ και χρόνια, αν η αγγειοπλαστική εμφανίστηκε πρώτα στην Κίνα ή την Ιαπωνία και μετά εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη ή αν εμφανίστηκε σε πολλά μέρη ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Τρέισι Λου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, είναι πολύ πιθανό τελικά η αγγειοπλαστική να εμφανίστηκε λίγο-πολύ ταυτόχρονα σε αρκετά διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ασίας, από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.
Τα κεραμικά σκεύη είναι από τα πρώτα που έφτιαξαν οι άνθρωποι για αποθήκευση και μαγείρεμα της τροφής, ενώ αργότερα πήραν τον χαρακτήρα των συμβόλων εξουσίας και των καλλιτεχνικών δημιουργιών. Η εξακρίβωση της καταγωγής και ανάπτυξης της παραγωγής κεραμικών αποτελεί ένα «παράθυρο» στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμφωνα με τη Λου.
Αν και περίπου πριν από 10.000 χρόνια άρχισε η εμφάνιση κεραμικών στην ανατολική Μεσόγειο με την εμφάνιση των πρώτων αγροτικών νεολιθικών οικισμών, στην ανατολική Ασία τα πρώτα κεραμικά σκεύη από πηλό ψημένο στη φωτιά εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα, κατά την ύστερη παλαιολιθική περίοδο.

Πηγή: in.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ), 2/6/09