20 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 150 περίπου τραυματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στη Βιρμανία, όταν ο βουδιστικός ναός όπου βρίσκονταν κατέρρευσε μυστηριωδώς.
Ο ναός , γνωστός ως Παγόδα Danok, βρίσκεται στην πολίχνη Dalla, στην περιοχή του Yangon και έχει ηλικία 2.300 ετών. Στο μνημείο, όπου στεγάζονται λείψανα του Βούδα, είχαν σημειωθεί σοβαρές ζημιές κατά τον τυφώνα Nargis τον προηγούμενο Μάιο και είχαν αρχίσει πρόσφατα έργα αναστήλωσης. Μάλιστα, τα θύματα ήταν όλα εργάτες ή μέλη ναυτικής μονάδας, η οποία έπαιρνε μέρος στις επισκευές.
Η κατάρρευση του ναού έχει συνταράξει τους κατοίκους, οι οποίοι την αποδίδουν ακόμη και σε μεταφυσικά αίτια. Μια τοπική παράδοση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παγόδα τρέμει σε περίπτωση που οι δωρητές /προσκυνητές οι οποίοι την προσεγγίζουν δεν είναι ενάρετοι. Με αφορμή την κατάρρευση του Σαββάτου, η παράδοση αυτή συνδέθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη μελών της οικογένειας του τοπικού δικτάτορα Snr-Gen Than Shw στην παγόδα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας κατά του καθεστώτος.
Πιο άμεσες όμως είναι οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης σχετικά με την ολιγωρία και την καθυστέρηση που επέδειξαν οι αρχές κατά τις διαδικασίες διάσωσης και περίθαλψης των θυμάτων. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι ομάδες διάσωσης ήταν ανίκανες να μετατοπίσουν τα χαλάσματα κάτω από τα οποία είχαν καταπλακωθεί 5 από τα θύματα.

Ζ.Ξ.

Πηγή: The Irrawady, 1/6/09
http://www.irrawaddy.org/highlight.php?art_id=15805