Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις του 21ου αιώνα.
Όπως έκανε λογοτεχνικά με τον Ρομέο και την Ιουλιέτα, έτσι ακριβώς ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ απαθανάτισε και την πραγματική ιστορία του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, την τραγική ιστορία ενός ηττημένου ζευγαριού. Όμως σε πλήρη αντίθεση με το ζευγάρι της Βερόνας, η τελευταία κατοικία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας παραμένει μέχρι σήμερα μυστήριο.
Τώρα όμως οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συγκλονιστικής αποκάλυψης. Κάτω από τον ναό Ταπόσιρις, που χτίστηκε στα χρόνια της βασιλείας του Πτολεμαίου Β΄, την περίοδο 282-246 π.Χ., δυτικά της Αλεξάνδρειας, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ένα περίπλοκο σύστημα στοών, που ελπίζουν ότι θα τους οδηγήσουν στον τάφο των δύο εραστών που αυτοκτόνησαν το 30 π.Χ., μετά την ήττα στη Ναυμαχία του Ακτίου.

«Η αποκάλυψη του αιώνα»

Ο Ζαχί Χαουάς, διευθυντής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα πολλά αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν στην ανασκαφή του Μπουργκ Ελ-Άραμπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 10 μούμιες ευγενών, 22 νομίσματα με τη μορφή της Κλεοπάτρας και ένα κομμάτι προσωπείου με βούλα στο πιγούνι, το οποίο πιστεύει ότι ανήκε στον Αντώνιο. «Η αποκάλυψη του νεκροταφείου με έπεισε ότι κάποια σημαντικά πρόσωπα είναι θαμμένα κάτω από τον ναό», δήλωσε. «Και αν δείτε τις ιστορικές μαρτυρίες, όλες περιγράφουν ότι ο Αντώνιος είχε βούλα στο πιγούνι». Ο Χαουάς πρόσθεσε ότι τα νομίσματα που βρέθηκαν στον ναό διαψεύδουν τα λεγόμενα κάποιων αρχαιολόγων ότι η Κλεοπάτρα ήταν πολύ άσχημη. «Τα ευρήματα στην Ταπόσιρις αποδεικνύουν ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν σε καμία περίπτωση άσχημη», κατέληξε.

Με ραντάρ

Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή διανύουν ήδη τον τρίτο χρόνο τους, με τη συμμετοχή αρχαιολόγων από την Αίγυπτο και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Όμως στην περιοχή γύρω από τον ναό οι ειδικοί ξεκίνησαν να εργάζονται εδώ και μια εβδομάδα. Ελπίζουν ότι σε μια από τις υπόγειες αίθουσες που εντοπίστηκαν με ραντάρ, θα βρίσκεται η είσοδος στον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Ο δρ Χαουάς πιστεύει ότι ο τάφος θα είναι «μεγαλύτερος από εκείνον του Φαραώ Τουταγχαμών» που αποκαλύφθηκε το 1922.
Πριν από 2 χιλιετίες ο Μάρκος Αντώνιος και η βασίλισσα της Αιγύπτου προκάλεσαν τον Καίσαρα Αύγουστο για τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο στρατός τους ηττήθηκε και αντί να παραδοθούν προτίμησαν να αυτοκτονήσουν -ο Αντώνιος με το σπαθί του και η Κλεοπάτρα βάζοντας ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει. Ο Πλούταρχος έγραψε ότι ο Καίσαρας επέτρεψε να ταφούν μαζί, όμως η τοποθεσία της ταφής παρέμεινε μυστική.

Πηγή: Τα Νέα, Κunal Dutta (αναδημοσίευση από την εφημερίδα “TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ”), 21/4/09