Στην πατρίδα τους επεστράφησαν τμήματα δύο βυζαντινών τοιχογραφιών (13 αι.), που παρανόμως αποσπάστηκαν το 1982 από την εκκλησία Grotta delle Fornelle στην περιοχή Καζέρτα της Ιταλίας και τα οποία βρέθηκαν στη βίλα των Μιχαηλίδη και Σάιμς, στη Σχοινούσα.
Τα δύο τμήματα των τοιχογραφιών απεικονίζουν έναν άγγελο πιθανόν από τη σκηνή της Ανάληψης και έναν άγιο και προέρχονται από τα ανώτερα μέρη του ναού.
Η παράδοση στο ιταλικό κράτος έγινε τη Δευτέρα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Ιταλού πρεσβευτή Τζιανπάολο Σκαράντε. Τις αρχαιότητες παρέλαβαν ο διοικητής των Καραμπινιέρων Ραφαέλε Μαντσίνο και ο γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων, καθηγητής Στέφανο ντε Γκάρο.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα προχωρά και ωριμάζει και πως όσο «στενότερα συνεργαζόμαστε, οι δύο χώρες, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα γινόμαστε. Κι όσο εμπλέκουμε κι άλλες χώρες, με παρόμοια προβλήματα, σε αυτή τη συνεργασία, τόσο περισσότερα θα επιτύχουμε».
Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του τέως προϊσταμένου του 2ου Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Γεώργιου Γληγόρη, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
«Έφυγε πρόωρα, αλλά θα τον θυμόμαστε πάντα. Εγώ δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, αλλά είναι γεγονός ότι έβαλε την προσωπική σφραγίδα του σε πολύ σημαντικές επιτυχίες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές υπηρεσίες δίωξης της αρχαιοκαπηλίας. Αναγνωρίζουμε, έστω και τώρα, το έργο του και αφιερώνουμε τη σημερινή απόδοση των μνημειακών θησαυρών στη μνήμη του» είπε ο κ. Σαμαράς.

Πηγή: in.gr, 24/3/2009 (Newsroom ΔΟΛ)