Μια από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που υιοθέτησε το νόμισμα στον αρχαίο κόσμο ήταν η Μακεδονία, και η Νομισματική Συλλογή της Αlpha Βank περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 από αυτά τα κέρματα που μιλούν για την Ιστορία με έναν διαφορετικό αλλά εύγλωττο τρόπο. Αυτήν την προσέγγιση στη μακεδονική νομισματοκοπία προσφέρει η έκθεση «Μακεδονίας νόμισμα», η οποία θα εγκαινιασθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιασθούν 270 αργυρά και χρυσά νομίσματα της Μακεδονίας που χρονολογούνται από τον 6ο ως τον 1ο αιώνα π.Χ.- ανάμεσά τους ορισμένα από τα «διαμάντια» της συλλογής. Όπως τα περίφημα «αλεξάνδρεια τετράδραχμα» που χαρακτηρίζονται διεθνή νομίσματα της Αρχαιότητος!
Περισσότερα από 10.000 νομίσματα του αρχαίου κόσμου περιλαμβάνονται στη Νομισματική Συλλογή της Αlpha Βank, μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Πολύ σπάνια κομμάτια και μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής περιλαμβάνονται σε αυτήν, με την ιστορία της νομισματοκοπίας στη Μακεδονία, που άρχισε περί το 525-510 π.Χ., να καταλαμβάνει σημαντική θέση. Η σπουδαιότητα των μακεδονικών νομισμάτων άλλωστε διαφαίνεται και από τις απομιμήσεις που κυκλοφόρησαν αιώνες μετά την αρχική έκδοση των πρωτοτύπων. Έτσι τα νομίσματα του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενέπνευσαν ξένους δυνάστες και λαούς απομακρυσμένους, όπως οι Κέλτες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και οι κάτοικοι της Αραβικής Χερσονήσου, οι οποίοι εξέδωσαν νομίσματα αντιγράφοντας τις μακεδονικές εκδόσεις. Οι απομιμήσεις αυτές εκτίθενται σε ειδική ενότητα. Η έκθεση πάντως, η οποία αποτελείται από πέντε ενότητες, αρχίζει με τη νομισματοκοπία των περίφημων «θρακομακεδονικών» εθνών τα οποία ζουν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Οι Ηδωνοί, οι Ιχναίοι, οι Λαιαίοι, οι Ορρέσκιοι, οι Βισάλτες και οι Δέρρωνες συγκαταλέγονται ανάμεσά τους και τα νομίσματα που έκοψαν, βοηθούν σήμερα τους ιστορικούς να αντλήσουν πληροφορίες για τη γεωγραφική κατανομή τους.
Η ενότητα των μακεδόνων βασιλέων αρχίζει φυσικά με τον Αλέξανδρο Α΄ (498-454 π.Χ.), με τον οποίο εγκαινιάζεται η βασιλική μακεδονική νομισματοκοπία, και κλείνει με τον Περσέα (179-168 π.Χ.), τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας, προτού περάσει στους Ρωμαίους. Τα νομίσματα που εκδόθηκαν κατά τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. περιλαμβάνονται στην επόμενη ενότητα στην οποία παρουσιάζεται η αυτόνομη νομισματοκοπία των τελευταίων ετών τoυ βασιλείου, η νομισματοκοπία μετά το 168 π.Χ., όταν η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερις Μερίδες, καθώς και η νομισματοκοπία μετά το 148 π.Χ., όταν πλέον η περιοχή ενσωματώθηκε ως επαρχία στο ρωμαϊκό κράτος με την ονομασία Ρrovincia Μacedonia.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η επιμελήτρια της συλλογής της Αlpha Βank, Δήμητρα Τσαγκάρη , η οποία υπογράφει και τον κατάλογο, και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων του μουσείου, Χρήστος Γκατζόλης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 8 Ιουνίου.

Πηγή: Το Βήμα, 3/2/09