Το Άγιο Όρος προβάλλει διεθνώς το αληθινό του πρόσωπο μεταφέροντας στην καρδιά της Ευρώπης την πνευματική του διάσταση με μια έκθεση θησαυρών ανεκτίμητης αξίας στο Παρίσι. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι η Μονή Βατοπεδίου συμμετέχει με τα περισσότερα κειμήλια στην τρίτη μεγάλη έξοδο, τη δεύτερη εκτός συνόρων, θησαυρών της Αθωνικής Πολιτείας.
Η Ιερά Κοινότητα αποδέχθηκε τελικά την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών για τη διοργάνωση της μεγάλης έκθεσης. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας και θα αναπτυχθεί στους χώρους του Petit Palais, όπου θα εγκαινιαστεί στις 8 Απριλίου. Το εκθεσιακό αυτό εγχείρημα συγκεντρώνει 200 από τα σπουδαιοτερα έργα τέχνης του ορθόδοξου μοναχισμού που φυλάσσουν το Πρωτάτο και εννέα από τις 20 μονές της Χερσονήσου.
Η έκθεση, με τίτλο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Άθως», ενισχύει το διεθνές ενδιαφέρον προς τον άγνωστο και μαγευτικό κόσμο του Βυζαντίου: Χειρόγραφα, φορητές εικόνες, χρυσόβουλα, βημόθυρα, έγγραφα, αντικείμενα γλυπτικής και μικροτεχνίας, εγκόλπια, ψηφιδωτά και άλλα σπάνια έργα τέχνης (από τον 9ο-10ο ως τον 15ο αι.) απρόσιτα στο μισό πληθυσμό της γης, θα φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της Ορθόδοξης Μοναστικής Πολιτείας.
Εβδομήντα τέσσερα συνολικά κειμήλια θα εξέλθουν της Μονής Βατοπεδίου. Μεταξύ αυτών ο επιτάφιος του 14ου αιώνα, εγκόλπια από τον 11ο ως τον 16ο αιώνα, χειρόγραφα του Ιωάννη Καντακουζηνού (1340-1341) αλλά και χρυσόβουλα Ανδρονίκου Β΄ και Γ΄ Παλαιολόγου (1301 και 1329) και Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου (1356).
Με 27 κειμήλια (έγγραφα, φορητές εικόνες, χειρόγραφα) συμμετέχει η Ιερά Μονή Ιβήρων. Ξεχωρίζουν ο «Σάκκος του Τσιμισκή», το τυπικό Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου 1406, ο τράγος και τυπικό μονομάχου (αντίγραφο του 1996). Από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, σπουδαίο έργο τέχνης είναι ο Επιτάφος (14ος αι.) κεντημένος με χρυσό και αργυρό σύρμα σε κόκκινο μεταξωτό. Από το Πρωτάτο έχουν επιλεγεί 21 έργα τέχνης μεταξύ αυτών το Βημόθυρο από ελεφαντοστούν του 12ου αι., Σιγγίλια του Βασιλείου Α΄ (883), του Πατριάρχη Νίφωνα (1312), χρυσόβουλο Ρωμανού Α΄ (934), φορητές εικόνες και χειρόγραφα.
Την έκθεση εμπλουτίζουν με εξαιρετικής τέχνης κειμήλια οι Ιερές Μονές Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Καρακάλου, Σίμωνος Πέτρας και Γρηγορίου.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινή, Γ. Μυρτσιώτη, 3/2/09