Τους τάφους δύο αξιωματούχων που χρονολογούνται στο 4.300 π.Χ. αποκάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν την πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη ενός αρχαίου κοιμητηρίου από την εποχή του Φαραώ Ούνας.
Οι τάφοι εντοπίστηκαν νότια του Καΐρου μετά από έξι μήνες ανασκαφών στην περιοχή. Η αποκάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την πέμπτη και έκτη δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς.
Ο ένας τάφος ανήκε στον Ίγια Μάατ, τον επικεφαλής για την ανέγερση των πυραμίδων κατά την διάρκεια του βασιλείου των Ούνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αγορά γρανίτη και ασβεστόλιθου από την πόλη της Ασουάν.
Ο δεύτερος τάφος ανήκε στον Θανάχ, τον επικεφαλής για την μουσική του βασιλείου των Ούνας.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι είσοδοι των δύο ταφών είναι καλυμμένες με ιερογλυφικά και τοιχογραφίες αλλά το εσωτερικό τους έχει βεβηλωθεί από τυμβωρύχους, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών.
Ο θάνατος του Φαραώ Ούνας σηματοδότησε το τέλος της πέμπτης δυναστείας καθώς ο ίδιος δεν είχε γιο για να τον διαδεχθεί, ενώ η κόρη του πιστεύεται ότι έγινε βασίλισσα κατά την περίοδο της έκτης δυναστείας.
Η έκτη δυναστεία χαρακτηρίστηκε από έντονες διαμάχες ανάμεσα στην βασιλική οικογένεια και θεωρείται η τελευταία του Παλαιού Βασιλείου (2.613- 2494πΧ).

Α.Μ.

Πηγή: kathimerini.gr, 22/12/08