Το δρόμο της υλοποίησης έχει πάρει η από καιρό προαναγγελία δημιουργίας ενός δεύτερου Λούβρου στη Γαλλία. To παράρτημα του περίφημου μουσείου στη Λενς εγγράφεται στη νέα πολιτική αποκέντρωσης των μεγάλων πολιτισμικών οργανισμών της γαλλικής πρωτεύουσας. Το μουσείο του Λούβρου έχει ήδη ανακοινώσει τα εγκαίνια το 2010 στην πόλη του γαλλικού βορρά, που είναι γνωστή για τα ανθρακωρυχεία της.
Το εγχείρημα αυτό φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την πολιτιστική και τουριστική κίνηση σε μια περιοχή που έχει σημαντικό και ανεκμετάλλευτο μέχρι στιγμής, πλεονέκτημα: βρίσκεται στα σύνορα με τη Γερμανία.
Τα εκθέματα του νέου μουσείου θα προέρχονται από όλες τις συλλογές του Λούβρου: αιγυπτιακή, ελληνική, ετρουσκική, ρωμαϊκή και ισλαμική.
Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι το νέο αυτό μουσείο δεν πρόκειται να παραμείνει απλώς ένας δορυφόρος του μητροπολιτικού. Αντιθέτως η προοπτική είναι να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι έκθεσης των αντικειμένων με σύγχρονη ματιά, όπως ακριβώς μοντέρνο θα είναι και το κτίριο που θα κατασκευαστεί και θα φιλοξενήσει τα αριστουργήματα του Λούβρου.

Α.Μ.