«Ένα μανιφέστο για τα Μάρμαρα» τιτλοφορείται το άρθρο του δημοσιογράφου των «Financial Τimes» (29-30 Νοεμβρίου) Πίτερ Άσπντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Σε μια ολόκληρη σελίδα αναπτύσσει αντιρρήσεις και διαφωνίες, διατυπώνει κακεντρεχείς παρατηρήσεις και εν τέλει εκφράζει τη διαμαρτυρία του σχετικά με το αίτημα που η ίδια η ανέγερση του μουσείου προβάλλει, δηλαδή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το παράδοξο ύστερα από αυτή την κραυγαλέα εισαγωγή είναι ότι δεν τάσσεται κατά της επιστροφής των Γλυπτών. Για την ακρίβεια, είναι υπέρ μιας διαρκούς μετακίνησής τους, πότε στην Αθήνα πότε στο Λονδίνο, ανάλογα προς τις εκάστοτε συγκυρίες.
Κατ΄ αρχάς λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου κάνει μια θλιβερή παρομοίωση για το κτίριο, το οποίο, όπως λέει, «στέκεται σαν ένα γιγαντιαίο μοντέρνο διαστημόπλοιο που έχει σκάσει με την κοιλιά από σοβαρό ατύχημα, δίπλα σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτισμού του κόσμου». Είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς τη γνώμη του για την αρχιτεκτονική του Μπερνάρ Τσουμί, τον οποίο όμως κατηγορεί και για προπαγάνδα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. «Μόνο που δεν έχει υψώσει πανό που να λέει ότι τα Μάρμαρα ανήκουν εδώ» γράφει. Ακολούθως η συνάντηση του Π. Άσπντεν με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή φαίνεται να κατασίγασε λίγο τα πάθη του, καθώς είναι προφανές ότι πήρε μια ουσιαστική πληροφόρηση, για να καταλήξει όμως στις δικές του προτάσεις -μανιφέστο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να έρθουν από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα αλλά μόνο για τρία χρόνια, υποστηρίζει. Από το 2012 όμως, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, θα πρέπει όλα -δηλαδή και όσα βρίσκονται στην Ελλάδα- να μεταφερθούν στη βρετανική πρωτεύουσα για τέσσερα χρόνια. Μετά, βλέπουμε.
Η αλήθεια είναι ότι όσο πλησιάζουν τα εγκαίνια του μουσείου εντείνεται και η πολεμική εναντίον του. Δε λείπουν βεβαίως και οι ψύχραιμες, σοβαρές φωνές, όπως του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Σαλβατόρε Σέτις, ο οποίος στην ιταλική εφημερίδα «24 ώρες» παραθέτει αντικειμενικά στοιχεία και γεγονότα. Σήμερα πάντως οι Δ. Παντερμαλής και Μπ. Τσουμί παρουσιάζουν στο Λονδίνο το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RΙΒΑ). Αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με φοιτητές της Αρχιτεκτονικής.

Πηγή: Το Βήμα (2/12/08)