Tο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης DRESSID έχει στόχο να διερευνήσει την ένδυση ως φορέα ταυτότητας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το πρόγραμμα έχει διεπιστημονική και διακρατική εμβέλεια. Επιστήμονες που ασχολούνται με τα αρχαία υφάσματα, αρχαιολόγοι, παπυρολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, συντηρητές, ζωολόγοι, αρχαιοβοτανολόγοι, φυσικοί, χημικοί μελετούν διασωθέντα αρχαία υφάσματα της ρωμαϊκής περιόδου, αλλά και τις αναπαραστάσεις της ένδυσης στην τέχνη. Το DRESSID έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε οι διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι να μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Έτσι, έντεκα ομάδες εργασίας διερευνούν τις κυρίαρχες αντιλήψεις στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σχετικά με τους ενδυματολογικούς κώδικες ως έκφραση εθνικής, τοπικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και φυλετικής ταυτότητας.

Το πρόγραμμα αρθρώνεται με βάση δύο κύριους μεθοδολογικούς και θεματικούς άξονες. Αφενός, την έρευνα που αφορά τα στοιχεία της ένδυσης, τα υλικά και τις υφαντουργικές τεχνικές, την ποιότητα, το χρώμα και τη χρονολόγηση. Αφετέρου, και παράλληλα με τον πρώτο άξονα, οι ερευνητές ασχολούνται με τις γραπτές και εικονογραφικές πηγές προκειμένου να κατανοήσουν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τη θέση του ατόμου μέσα σε αυτήν, τις σχέσεις της Ρώμης με τις επαρχίες, το ρόλο της ένδυσης αναφορικά με το φύλο, το κοινωνικό στάτους, το επάγγελμα, την ηλικία, αλλά και με θέματα που αφορούν το εμπόριο και την παραγωγή των ενδυμάτων.

Οι ερευνητικοί φορείς που συμμετέχουν στο πενταετές πρόγραμμα, που διευθύνεται από τα Reiss-Engelhorn-Museen στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας, είναι οι εξής: το Centre for Textile Research (CTR) του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, το Royal Institute for Cultural Heritage (KIK-IRPA) στις Βρυξέλλες, τα Πανεπιστήμια της Κρήτης (Ρέθυμνο), του Σέφιλντ και της Βαλένθια καθώς και το Naturhistorische Museum της Βιέννης.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα δημοσιευθούν σε πολυάριθμες εκδόσεις και θα παρουσιαστούν σε περιοδικές εκθέσεις, με πρώτη αυτή που θα πραγματοποιηθεί το 2011 στα Reiss-Engelhorn-Museen του Μάνχαϊμ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Dr. Annette Paetz gen. Schieck
Project Manager of DressID
Reiss-Engelhorn-Museen
C 5 Zeughaus
D-68159 Mannheim
Germany
Tηλ..: 0049 621 – 293 89 58
Fax: 0049 621 – 293 89 56
e-mail: Annette.Schieck@cez-archaeometrie.de

Π.Τ.