Μέχρι τώρα αγοράζαμε αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων —αν βρίσκαμε, διότι η έλλειψη είναι σύνηθες φαινόμενο— διότι είχαν πιστοποιητικό ότι πρόκειται για γνήσια αντίγραφα. Το ΤΑΠΑ όμως, επειδή πλέον δεν μπορεί να βάλει τάξη στο χάος των αντιγράφων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά και επειδή δεν έχει δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή του, αποφάσισε να εκχωρεί σε ιδιώτες το δικαίωμα να αναπαράγουν αντίγραφα από τις μήτρες του.
Όποιος ενδιαφέρεται, δεν θα έχει παρά να πλειοδοτεί για μία σειρά πέντε εκμαγείων που θα του παραχωρούνται σε ψηφιακή μορφή σε ένα CD για τρία χρόνια ώστε να μπορεί να τα αναπαράγει, χωρίς όμως να δίνει πιστοποιητικό γνησιότητας. Τα έσοδα για το ΤΑΠΑ εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ ετησίως και σε μία διετία θα έχουν φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ και τα έσοδα τις 500.000 ευρώ.
Όσο για τη γνησιότητα, το επίμαχο πιστοποιητικό θα παίρνουν μόνο όσοι αναπαράγουν μεγάλα και ακριβά αντίγραφα, οι οποίοι —εκτός από το CD που θα πληρώνουν στο ΤΑΠΑ— θα εκχωρούν και το 50% των εισπράξεών τους.

Πηγή: Τα Νέα, 5/6/2008