Ένα γιγαντιαίο άγαλμα, ύψους 3,62 μέτρων, της βασίλισσας Τίγε, συζύγου του φαραώ Αμενχοτέπ Γ´, δύο σφίγγες που συμβόλιζαν το βασιλικό ζεύγος και δέκα αγάλματα, από μαύρο γρανίτη, της λεοντόμορφης θεάς Σεχμέτ έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν το Σάββατο.

Οι βασιλικοί κολοσσοί, ύψους 15 μέτρων, που αποκαλύφθηκαν κατά τις πρόσφατες ανασκαφές, θα τοποθετηθούν στις αρχές του επόμενου έτους πίσω από τους δύο κολοσσούς που δεσπόζουν ήδη στο χώρο των Κολοσσών του Μέμνωνα εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Η περιοχή όπου βρισκόταν ο ναός του Αμενχοτέπ Γ´, ενός φαραώ της 18ης δυναστείας, είχε χτυπηθεί από σεισμό. Από τις πλημμύρες του Νείλου τα μνημεία θάφτηκαν σταδιακά στη λάσπη.

«Με το στήσιμο των νέων κολοσσών και την έκθεση όλων των αντικειμένων που βρέθηκαν, η όψη του χώρου θα αλλάξει πλήρως. Θα γίνει ένα από τα σημαντικότερα υπαίθρια μουσεία της φαραωνικής εποχής», δήλωσε η διευθύντρια της αρχαιολογικής ομάδας, Χούριγκ Σουρουζιάν.

Σύμφωνα με τη Σουρουζιάν, άλλοι δύο κολοσσοί που είχαν βρεθεί παλαιότερα μπορεί να τοποθετηθούν στο χώρο εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ).

Πηγή: in.gr, 22/3/2008 (Newsroom ΔΟΛ)