Η αρχαιολογική ταινία «Ούριακος», αφιερωμένη στην προϊστορική έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Λήμνο, θα προβληθεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη μνήμη του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Νίκου Ευστρατίου. Την προβολή θα πλαισιώσουν σύντομες ομιλίες και συζήτηση πριν και μετά την ταινία.

Σε σκηνοθεσία της Ελένης Στούμπου-Κατσαμούρη και με την επιστημονική επιμέλεια του Νίκου Ευστρατίου, η ταινία, διάρκειας 46 λεπτών, παρουσιάζει την προϊστορική έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ στη θέση Ούριακος, κοντά στη Φισίνη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λήμνου.

Στη θέση αυτή έχει εντοπιστεί μια σπάνια προϊστορική εγκατάσταση κυνηγών, η οποία χρονολογείται γύρω στο 10500 π.Χ. Από τη δραστηριότητα των ανθρώπων που έζησαν εκεί διατηρήθηκαν χιλιάδες λίθινα εργαλεία, διασκορπισμένα στην επιφάνεια του εδάφους.

Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο ανασκαφέας της θέσης, Νίκος Ευστρατίου, ο οποίος ξεναγεί το κοινό στα ευρήματα και στα ερωτήματα της έρευνας. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παρακολουθεί, μέρα με τη μέρα, την εξέλιξη της ανασκαφικής περιόδου του 2018. Στην ταινία εμφανίζεται επίσης ο διακεκριμένος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα Alan Simmons.

Το Βόρειο Αιγαίο πριν από 12.500 χρόνια

Η σημασία του Ούριακου έγκειται στις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει για το Βόρειο Αιγαίο σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωγραφία της περιοχής διέφερε σημαντικά από τη σημερινή και αρκετά νησιά δεν είχαν ακόμη αποκοπεί από τις μικρασιατικές ακτές.

Παράλληλα, η ταινία ανασυνθέτει μια εποχή έντονων κλιματικών μεταβολών και απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι προϊστορικές κοινότητες μετακινούνταν ακολουθώντας τα θηράματά τους, αναζητώντας τρόπους επιβίωσης σε ένα ψυχρό και αφιλόξενο περιβάλλον.

Η διεθνής πορεία της ταινίας

Ο «Ούριακος» προκρίθηκε στην τελική φάση του London Greek Film Festival, στη χειμερινή διοργάνωση του 2022. Συμμετείχε επίσης στα διαγωνιστικά προγράμματα των εξής φεστιβάλ: Firenze Archeofilm, Ιταλία (11–15 Μαρτίου 2020), 15ο Festival du film d’Archéologie d’Amiens, Γαλλία (21–26 Σεπτεμβρίου 2020), Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (25–29 Νοεμβρίου 2020), 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (18 Ιουνίου–23 Ιουλίου 2021), Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών Βελιγραδίου (20–26 Μαΐου 2022), Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (6–13 Αυγούστου 2022) και Manakia Film Festival, Γρεβενά (1–11 Σεπτεμβρίου 2022).

Πληροφορίες προβολής

Ημερομηνία: Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026.

Ώρα έναρξης: 19:00

Χώρος: Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος»

Είσοδος: Ελεύθερη