«Αναψηλαφώντας τις απεικονίσεις μοναστηριών της Ελλάδος του μοναχού Βασίλη Γκρηγκόριεβιτς Μπάρσκυ» είναι ο τίτλος διαδικτυακής διάλεξης που θα δώσει ο Σωτήρης Βογιατζής (δρ Αρχιτέκτων ΕΜΠ) την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, και ώρα 19.00. Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της περιηγητικής φιλολογίας της Ανατολικής Ευρώπης για τον Ελληνικό χώρο είναι και ο ιδιόρρυθμος ρωσο-ουκρανός μοναχός Василий Григорьевич Григорович-Барский (Βασίλη Γκρηγκόριεβιτς Μπάρσκυ)» αναφέρει ο Σ. Βογιατζής εισάγοντάς μας στο θέμα της ομιλίας του. «Γεννήθηκε στο Κίεβο το 1701. Από το 1724 έως το θάνατό του, το 1747, ταξιδεύει στον ελληνικό χώρο και τη Μέση Ανατολή επισκεπτόμενος μοναστήρια και εκκλησίες, και περιγράφοντάς τα λεπτομερώς. Σώζονται 148 σχέδια μεγάλης ακριβείας, σχεδόν σύγχρονης φωτογραφίας, παρά τη φαινομενική λαϊκότητά τους, που δεν έχουν καμία σχέση με αντίστοιχα περιηγητών της εποχής. Έτσι το έργο του αποτελεί την πλέον αξιόπιστη ιστορική πηγή για την ιστορία της ορθόδοξης ανατολής στον 18ο αιώνα».

Στην παρουσίαση θα αναπτυχθούν οι απεικονίσεις τεσσάρων μοναστηριών από αυτά που σχεδίασε ο Μπάρσκυ και θα παραβληθούν με σύγχρονη τεκμηρίωση από το έργο του ομιλητή, με σκοπό να αντληθούν πληροφορίες για την κατάσταση των συγκεκριμένων κτηρίων κατά τον 18ο αιώνα.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Webex: πατήστε εδώ.